Gå til indhold

Anbragte børn

Minister giver en røffel i sag om plejebarn

Som reaktion på sagen om et 12-årigt plejebarn, der skulle være fjernet fra plejefamilien med politiets assistance, har børne- og socialminister Mai Mercado (K) sendt et kritisk brev til Guldborgsunds borgmester.

6. marts 2019

Artikel
mai-mercado-fotograf-flemming-leitorp.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Konflikter om løn må ikke komme til at stå i vejen for barnets bedste. Sådan lyder budskabet fra socialminister Mai Mercado (K) i et brev til Guldborgsunds Kommunes borgmester, John Brædder, som fagbladet Socialpædagogen har fået aktindsigt i.

Kommunen kom i mediernes søgelys, da en 12-årig plejedreng mod sin vilje skulle fjernes fra plejefamilien efter en økonomisk strid. Politiet mødte op, da drengen skulle hentes, men sagen endte med, at drengen fik lov til at blive i plejefamilien – muligvis fordi, TV2 Øst gik ind i sagen.

I brevet kritiserer socialministeren kommunen og pointerer, at det ’i sidste ende er kommunen, som har ansvaret for et anbragt barn og dermed også ansvaret for, at barnet trives og ikke påvirkes af et dårligt forhandlingsforløb.’ Hun gør det også helt klart, at hun forventer, at kommunen ’fremadrettet sikrer, at kommunens nye vederlagsmodel tager udgangspunkt i dialog med plejefamilier og sikrer tilstrækkeligt fleksible rammer, så konflikter om løn ikke kommer til at stå i vejen for det, der er til barnets bedste.’

Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen, er meget tilfreds med brevet.
– Nogle familieplejere føler sig følelsesmæssigt afpresset til at gå ned i vederlag, fordi kommunen ellers truer med at fjerne barnet. Men her siger ministeren jo helt klart, at kommunerne skal strække sig langt for at undgå, at en vederlags-konflikt går ud over barnet, siger hun.

Godt argument

Verne Pedersen mener, at brevet kan og skal bruges som argument i tilsvarende sager – og over for Kommunernes Landsforening.

– Vi mener jo, at vederlags-stridigheder kun kan minimeres, hvis der kommer klare, forpligtende aftaler mellem parterne på området, så såvel kommuner som plejefamilier ved, hvad de har at rette sig efter. Og kommunerne må også have en større interesse i klare aftaler, når ministeren har understreget, at de ikke bare kan tvinge en vederlagsnedsættelse igennem, siger hun.

I brevet gør ministeren det også klart, at det ikke er en sag for politiet, når et barn skal flyttes fra et anbringelsessted til et andet, ligesom hun påpeger behovet for klar og skriftlig kommunikation.

Om sagen siger borgmester John Brædder, der er valgt for Guldborgsundlisten, til TV2 Øst:
- Efter at have modtaget brevet fra ministeren kigger vi selvfølgelig indad og går vores procedurer igennem, herunder også at man har styr på både det skriftlige og det kommunikative og prøver at rette de steder, hvor ministeren henstiller, at det skal vi stramme op på.

Det kritiske brev

Her kan du læse brevet fra børne- og socialminister Mai Mercado (K) til Guldborgsunds borgmester, John Brædder.

Bliv medlem