Gå til indhold

Arbejdspladsbesøg

Leder: Socialpædagoger ser de ældres ressourcer

Der er brug for socialpædagogiske kompetencer på ældreområdet. Det mener man i Viborg Kommune, som har ansat fem socialpædagoger på kommunens aktivitetscentre for ældre borgere. Forleden fik de besøg af Socialpædagogernes formand, Benny Andersen

6. marts 2019

Artikel
Dagcenter-Viborg-18-(3).jpg

Forfatter: Henrik Jensen

Foto: Lars Holm

Det er mandag formiddag, og det summer af liv overalt på Hærvejens Dagcenter i Viborg. Nogle ældre er i gang i det kreative værksted, i køkkenet er en madgruppe ved at gøre sig klar til dagens kogekunst og i et rummeligt lokale er et stort hold ældre i fuld sving på dagens motionshold. Dagcentret er en del af de faste aktivitetstilbud til ældre borgere over 60 år i Viborg Kommune.

- Vi er et tilbud til alle hjemmeboende pensionister, og vi har aktiviteter på forskellige adresser i kommunen. Vores opgave er at samarbejde med borgerne, så de i deres alderdom kan bevare et meningsfuldt og selvstændigt liv, siger Jette Hingebjerg, som er leder for Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune.

Fagligheden er i højsædet
Lederen deltager i mødet, hvor Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, er på arbejdspladsbesøg.

- Jeg har simpelthen brug for at fortælle, hvor glad jeg er for at have socialpædagoger ansat. Hos os er fagligheden i højsædet i alt, hvad vi foretager os, og jeg ville ikke kunne undvære socialpædagogernes viden og faglighed i vores arbejde med de ældre. Socialpædagoger er gode til at se de ældres ressourcer og motivere borgerne til at gøre tingene selv i stedet for at gøre tingene for dem, siger Jette Hingebjerg.

Benny Andersen er tydeligt begejstret og spørger nysgerrigt ind til, hvordan de fem socialpædagoger arbejder med deres faglighed.

- Det er mit første arbejdspladsbesøg på en arbejdsplads på ældreområdet, og det er enormt inspirerende at høre om, hvordan socialpædagogerne arbejder med de ældre her. Fagligheden nærmest driver ned ad væggene, siger han.

Jeg ville ikke kunne undvære socialpædagogernes viden og faglighed i vores arbejde med de ældre.

Jette Hingebjerg, leder i ældreplejen i Viborg Kommune.

Vi er stolte af vores arbejde
Der er i alt 35 ansatte i Aktivitet og Udvikling i Viborg Kommune, og heraf er der fem socialpædagoger, som alle er med til arbejdspladsbesøget.

- Vi vil gerne vise vores fantastiske arbejdsplads frem. Ældreområdet er ikke altid det mest prestigefyldte sted at arbejde for socialpædagoger, men vi er utrolig stolte af det arbejde, vi laver med de ældre borgere, og vi har glædet os til at fortælle Benny om, hvordan vi bruger den socialpædagogiske faglighed i vores arbejde, siger socialpædagog Gitte Lykke Mikkelsen.

Hendes kollega, Camilla Thomsen, supplerer:

- Vi har som socialpædagoger hele tiden fokus på at skabe relationer med det enkelte menneske og give den ældre borger mulighed for at mestre sit eget liv. Derfor bliver man som socialpædagog stolt, når en kvinde efter motion kommer hen og siger ’tak, fordi I er så gode til at vise mig, hvor meget jeg kan selv’, siger hun.   

Et inspirerende besøg
Når man er ansat som socialpædagog på ældreområdet og skal samarbejde med mange andre faggrupper, kan det være en udfordring at holde fast i den socialpædagogiske faglighed og sikre, at den ikke drukner i det daglige arbejde.

 - Det er uhyre vigtigt at have en leder og nogle kolleger, som respekterer vores socialpædagogiske faglighed, og det har vi her. Omvendt har vi også stor respekt for fx SOSU-assistenternes og ergoterapeuternes faglighed, og det styrker helt klart vores arbejde med borgerne, at vi netop bruger vores forskellige kompetencer sammen, siger socialpædagog Helle Riisgaard Jensen.

I det daglige arbejder de fem socialpædagoger på flere forskellige adresser i kommunen. Derfor har de lavet et særligt Pædagogisk Forum, hvor de mødes hver anden måned for at give hinanden pædagogfaglig sparring.

- Det er virkelig nyttigt, at vi alle sammen mødes engang imellem for at udveksle erfaringer og tale om, hvad der er vores forcer, og hvad vi kan byde ind med som socialpædagoger. Det er med til at holde fast i vores faglighed, siger Helle Riisgaard Jensen.

Ifølge Socialpædagogernes formand har besøget på Dagcenter Hærvejen været stærkt inspirerende.

- Jeg bliver utrolig glad, når jeg hører, hvordan vores fag er med til at give ældre borgere et værdigt liv. Mange kommuner kunne lære af, hvordan socialpædagoger bliver brugt i ældreplejen her i Viborg, og besøget har også bekræftet mig i, at det må være på tide, at ældreområdet bliver en del af pædagoguddannelsen, siger Benny Andersen.

Læs også: "Pionerer i kolonihaven" 

Bliv medlem