Gå til indhold

ligeløn

Kvinderne må ind i lønkampen

Her er Karsten Dahl Pedersen lønseddel. Han kan ikke forstå, at det skal være sådan et tabu at tale om sin løn. Tværtimod tror han, at mere åbenhed vil gøre det nemmere at forhandle en højere løn hjem. #DelDinLøn.

8. marts 2019

Artikel
sl_karsten_0701128x600.jpg

Forfatter: Malene Skov Jensen

Vi skal tale om, hvad vi tjener. Sådan lyder opfordringen fra 38 faglige organisationer op til Kvindernes Internationale kampdag 8. marts. Socialpædagog Karsten Dahl Pedersen er helt enig i, at vi skal være mere åbne omkring vores løn. Selv tjener han 26.446 kr. om måneden før skat.

Hvorfor vil du gerne fortælle, hvad din løn er?

Jeg synes, det er mærkeligt, at løn skal være et tabu. Særligt indenfor vores område, hvor lønnen jo ikke svinger så meget, fordi vi følger overenskomsten, og så er der selvfølgelig nogle tillæg. Jeg får for eksempel selv et tillæg, fordi jeg er arbejdsmiljørepræsentant, og fordi jeg arbejder i et selvstyrende team.

Taler I om løn på din arbejdsplads?

Nej, jeg ved ikke, mine kolleger tjener. Jeg tror måske, at der er forskel på mænd og kvinder, når det handler om at snakke om sin løn. Mænd er nok mere tilbøjelige til at fortælle om deres løn, og vi er i hvert fald mere hårde, når vi går til lønforhandlinger. Mens kvinder måske mere tænker, at de får det, som de fortjener. Det er vigtigt, at kvinderne også lige må komme ind i kampen og forlange noget, når de skal til lønforhandling.

Hvorfor er det vigtigt at være åben omkring sin løn?

Jeg tror, at det vil være nemmere at få forhandlet en højere løn, hvis vi kolleger spillede med åbne kort overfor hinanden og fortalte, hvad vi tjener. Måske er der nogen, som får nogle tillæg, som andre også kan forlange at få.

Er du tilfreds med din løn?

Nej, jeg synes ikke, at min løn står mål med det store ansvar, som jeg har overfor borgerne. Og da slet ikke, når jeg sammenligner med, hvad en folkeskolelærer eller håndværker tjener.  Det ville være mere retfærdigt, hvis jeg fik udbetalt 25.000 kr. om måneden.

Du arbejder 31,5 timer om ugen. Har du selv valgt at være på deltid?

Både ja og nej. Jeg ville godt arbejde 37 timer om ugen, hvis jeg kunne undgå alt for mange skæve vagter og weekendvagter. Lige nu kan jeg nøjes med at arbejde hver tredje weekend, og jeg er ikke interesseret i at arbejde flere weekender end det. 

Bliv medlem