Gå til indhold

Ny udmelding

Socialminister: Handicaptilbud fredes i sundhedsreform

De 64 regionale handicaptilbud får en time-out i forhandlingerne om sundhedsreformen af frygt for afspecialisering, lyder den nye udmelding fra socialminister Mai Mercado (K)

19. februar 2019

Artikel
Pixabay.com_wheelchair_social_worker_B.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Ligesom de politiske forhandlinger om sundhedsreformen skal til at gå i gang, giver socialminister Mai Mercado (K) en time-out til de regionale sociale handicaptilbud. 

- Jeg vil sikre mig, at der ikke sker en afspecialisering, og at vi ikke får færre og ringere tilbud til de handicappede i fremtiden, siger ministeren til Jyllands-Posten.

Selvom ministeren varsler en analyse af tilbuddene som et led i forhandlingerne, så er det ikke det samme, som at der ikke kan ske forandringer på området, slår hun dog fast.

- Vi kan se, at disse institutioner er meget forskellige - også selv om de har den samme målgruppe som fx de sikrede døgninstitutioner. Vi skal have en mere tilbundsgående drøftelse af, hvordan vi sikrer, at de nødvendige tilbud er til stede på nationalt plan, og hvordan fagligheden bliver mere ens. Der må ikke blive tale om afspecialisering - i nogle tilfælde vil jeg endda sige, at der er behov for en opspecialisering, siger hun til avisen.

Ministeren lytter til kritikken
For kritiske røster som fx Socialpædagogerne og Danske Handicaporganisationer har netop påpeget risikoen for en udvanding af det specialiserede handicapområde, som man så ske ved kommunalreformen i 2007. Og den kritik har Mai Mercado lyttet til.

- Vi så jo ved kommunalreformen i 2007, at en del tilbud lukkede, fordi kommunerne tog deres borgere hjem. Det må ikke ske igen, og der er behov for en større national koordinering, så vi på tværs af landet har de nødvendige tilbud til denne meget sårbare gruppe af handicappede, siger hun til Jyllands-Posten.

LÆS MERE: Minister lover justeringer af sundhedsreform

Forbundsformand Benny Andersen hilsen den nye melding fra ministeren velkommen, og han er glad for, at der bliver lyttet, og at ministeren har blikket rettet mod fra nationalt plan at sikre specialområdet den nødvendige faglighed.

- Så er det er ikke så afgørende, hvem der driver institutionerne, hvis man landspolitisk tager ansvar for fagligheden og volumen, siger han.

NB: Artiklen er redigeret efter udgivelsen. Tidligere var overskriften "Socialminister: Handicaptilbud friholdes fra sundhedsreform", hvilket nu er rettet. Tidligere fremgik det også, at de 64 regionale tilbud var taget helt ud af forhandlingerne om sundhedsreformen.

Bliv medlem