Gå til indhold

Anbragte børn

Skarp kritik fra minister i sager om plejebørn

I kølvandet på sager om plejebørn, der fjernes efter vederlags-strid, retter børne- og socialministeren en skarp kritik mod kommunerne. Barnets tarv skal i højsædet, og hun forventer, at 2019 bliver året, hvor KL kommer med anbefalinger til en ny vederlagsmodel

21. februar 2019

Artikel
mai_mercado-fotograf-flemming-leitorp.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Borgmesteren i Guldborgsund Kommune kan godt forvente at få et brev fra socialministeren, der med hendes egne ord er ’skrevet i en lidt spids tone’. Det sker efter, at hun har læst en redegørelse om sagen, hvor et 12-årigt plejebarn skulle være fjernet fra plejeforældrene efter en strid om vederlag. Efter tv-omtale endte plejebarnet dog med at blive i plejefamilien.

Læs også artiklen: ’Økonomisk strid rammer plejebørn'

- Det må aldrig være sådan, at konflikter om løn kommer til at stå i vejen for barnets bedste. Nu bliver jeg lidt skarp, men i min optik skal kommunerne stramme sig gevaldigt an og blive bedre til at tage højde for den relation, der kan opstå mellem et barn og plejeforældre, sagde socialminister Mai Mercado (K), da hun den 21. februar var kaldt i åbent samråd om ’kommunernes praksis for ændring af anbringelsessted for anbragte børn’.

Presser på lønnen
På samrådet lagde Mai Mercado vægt på, at de hun og Folketinget de sidste år har gjort meget for at forbedre forholdene for anbragte børn.

- Men når jeg ser sager om kommuner, der fjerner plejebarnet fra den ene dag til den anden eller presser plejefamilierne på lønnen og derved nærmest tager plejebørnene som gidsler, ja, så er jeg næsten ved at miste tro på, at det nytter noget med regler og lovgivning. For det er som om, nogle kommuner har glemt, hvad det her handler om: Det skal altid være barnets tarv, der er det afgørende, sagde hun.

Mai Mercado lagde afstand til den såkaldte ’omvendte incitamentsmodel,’ hvor plejefamiliens aflønning afhænger af plejebarnets udvikling: Hvis barnet udvikler sig godt, sættes plejefamilien ned i vederlag. I stedet er hun fortaler for en gennemsnitsmodel, hvor aflønningen aftales for en lang periode.

- Det har været meget magtpåliggende for mig at få KL til at se behovet for en gennemsnitsmodel, og det er også lykkedes, sagde hun med henvisning til, at KL netop nu arbejder med at udvikle en anbefaling til en vederlagsmodel.

 

Forslag om lovgivning
Dansk Folkeparti mente derimod ikke, at der var grund til at vente på KL. I stedet for at lade KL komme med en anbefaling til en ny vederlagsmodel, kan Folketinget lovgive om det, lød det.

- Tålmodigheden er ved at være brugt op, sagde Pernille Bendixen.

Socialministeren slog dog til lyd for at afvente KL.

- Der findes mange forskellige gennemsnitsmodeller i kommunerne. En af dem er Aarhus-modellen, som jeg selv skeler til, og så kunne man måske godt sige: Så anbefal dog bare Aarhus-modellen. Men jeg har også respekt for, at KL gerne vil analysere det her.

Og 2019 bliver året, hvor KL kommer til at lave en anbefaling, sagde hun.

Socialpædagogernes næstformand, Verne Pedersen, overværede samrådet fra tilskuerpladsen.

- Det var godt at mærke engagementet hos politikerne, men jeg mener ikke, at hverken lovgivning eller en anbefaling fra KL løser problemet. Det, der skal til, er, at KL indgår en forpligtende aftale. For en anbefaling er jo netop blot en anbefaling og ikke noget, kommunerne skal overholde.

Det er som om, nogle kommuner har glemt, hvad det her handler om: Det skal altid være barnets tarv, der er det afgørende

Mai Mercado, minister
Bliv medlem