Gå til indhold

Priser

Hæder til to socialpædagogiske arbejdspladser

I Ribe er Botilbuddet Farupvej 8E blevet hædret med en arbejdsmiljøpris for at have løftet arbejdsmiljøet og sænket sygefraværet - mens Autismecenter Vestsjælland høster anerkendelse for et særligt projekt med jobrotation

15. februar 2019

Artikel
COLOURBOX3929827.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Colourbox

– Vi stod med et hus, der mere eller mindre var væltet. I løbet af 2017 havde vi fem forskellige ledere. Sygefraværet eksploderede - og rigtig mange medarbejdere forlod huset. Det gav utryghed blandt personalet, og gjorde det svært at skabe tryghed og forudsigelighed for vores borgere. Det kunne faktisk ikke blive meget værre.

Sådan beskriver socialpædagog og tillidsrepræsentant Susan Hansen hverdagen for godt et år siden på Botilbuddet Farupvej 8E i Ribe - et botilbud for udviklingshæmmede med 18 borgere og 31 medarbejdere.

Men skruer man tiden frem til 2019, ser billedet helt anderledes ud. Sygefraværet er faldet, medarbejderflugten er bremset - og arbejdsmiljøet har fået et markant løft. Og netop derfor er arbejdspladsen for nylig blevet hædret med Esbjerg Kommunes Arbejdsmiljøpris 2018. Med prisen følger en kontant præmie på 25.000 kr.

I dag har vi en fast personalestab, folk kommer tilbage, når de har været på barsel - og vi bruger tiden på vores borgere fremfor hele tiden at skulle slukke ildebrande

Susan Hansen, socialpædagog og TR, Botilbuddet Farupvej 8E

Negativ spiral vendt
Ifølge Susan Hansen har den primære årsag til, at den negative spiral er vendt, at der er kommet en ny leder til. Og med hende en række konkrete initiativer, der for alvor fik sat skub i den positive udvikling.

– Som noget af det allerførste, blev der kigget på, hvordan vi kunne finde arbejdstider, hvor folk havde lyst til at være her og selv havde indflydelse på planlægningen. Det har betydet, at vi i dag har en langt mere fleksibel arbejdsplan, hvor vi i højere grad arbejder som holdspillere, siger tillidsrepræsentanten.

Derudover er der blevet arbejdet med at øge medarbejdernes forståelse af hinanden.

– Vi har alle fået lavet en personlighedsprofil. Det har givet et klart billede af den enkeltes kompetencer - og ikke mindst et overblik over, hvor vi manglede kompetencer i huset. Hele den proces har ført os tættere på hinanden som medarbejdergruppe, og det har virkelig løftet arbejdsmiljøet, siger Susan Hansen.

Resultatet er til at tage og føle på, tilføjer hun.

– I dag har vi en fast personalestab, folk kommer tilbage, når de har været på barsel - og vi bruger tiden på vores borgere fremfor hele tiden at skulle slukke ildebrande. Det er et helt andet hus at være i - og vi er så stolte over, at vi nu har fået et kontant skulderklap i form af arbejdsmiljøprisen.

Pris for socialt ansvar
I Slagelse finder vi også en socialpædagogisk arbejdsplads, hvor medarbejdere lige nu har hænderne i vejret, efter at de er blevet hædret med den lokale arbejdsmarkedsråds virksomhedspris 2018. Det drejer sig om Autismecenter Vestsjælland, som høster store roser for at tage socialt ansvar.

Prisen får arbejdspladsen ikke mindst pga. et særligt projekt med jobrotation, som blev søsat for tre år siden i samarbejde med Slagelse Jobcenter. Med jobrotation bliver medarbejdere fra Autismecenter Vestsjælland efteruddannet, uden at det påvirker driften

For mens de får et kompetenceløft inden for autismeforståelse og kognitive udviklingsforstyrrelser, får borgere, som har været ledig i mindst et halvt år, muligheden for at træde til som vikar.

– Det betyder meget for borgerne, at de igen får en føling med arbejdsmarkedet, og vi er stolte over at kunne hjælpe borgere på kanten videre, sagde virksomhedsleder på Autismecenter Vestsjælland, Trine Stokholm, da hun modtog prisen.

Forløbet har kørt fra 2017 til 2019.

Bliv medlem