Gå til indhold

Tvangsadoption

Forældre kan ikke tages ud af ligningen

Regeringen vil med et nyt lovforslag lette myndighedernes adgang til at tvangsbortadoptere børn. Socialpædagogerne advarer og minder om de biologiske forældres rolle i børnenes liv

26. februar 2019

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Forfatter: Lise Møller Aarup

Uanset hvor lidt forældreevne, Peter har, så vil han altid have en betydning for datteren Mia. Hun vil altid bekymre sig om ham, og selvom hun inderst inde måske godt ved, at far Peter ikke er den meste stabile far i verden, så er han far. Mia vil ganske enkelt ikke kunne falde 100 procent til, der hvor hun skal have mulighed for at have en barndom. Og dérfor - for Mias skyld - kan Peter ikke tages ud af ligningen. Lidt forenklet er det Socialpædagogernes syn på bortadoptioner med tvang.

Spørgsmålet er aktuelt igen, fordi regeringen i dag præsenterer et nyt lovforslag, som skal gøre det nemmere at bruge bortadoptioner med tvang i sager, hvor mor og far anses for ude af stand at varetage forældrerollen. Det skal med andre ord være hurtigere og lettere for myndighederne at gennemføre en bortadoption med tvang. Socialpædagogernes forbundsformand, Benny Andersen, frygter, at langt flere børn vil blive tvangsadopteret i fremtiden.

- Med de nye skridt er vi bange for, at det er en tænkning, der vinder indpas, og at tvangsadoption bliver et almindeligt redskab, som ofte bliver hevet op af skuffen. Det er dokumenteret, at selv om forældre ikke kan være far og mor på den måde, de fleste forstår rollen, så er det vigtigt, at de spiller en rolle i børnenes liv. Den dør lukker man totalt ved at tage forældrene ud af ligningen, siger han og understreger, at udgangspunktet altid er børnene. For det er for deres skyld, at de biologiske forældre skal være en del af deres liv, tilføjer han.

Han nævner, at der findes forældre, som ikke kan tage vare på deres børn. Som turer rundt hver anden nat, som ikke sørger for mad og stabile sengetider – og som ganske enkelt ikke kan give børn, den stabilitet, tryghed og kærlighed, som er fundamentet for et børneliv. Og selvfølgelig skal børn ikke vokse op med vold, overgreb eller voksne, som ikke kan give dem det mest basale. Og selvfølgelig er der tilfælde, hvor en tvangsadoption kan være det rigtige. Men derfor skal vi acceptere, at de biologiske forældre fylder, mener Benny Andersen.

- For børnenes skyld skal vi tage hånd om de forældre. Vi skal give børnene ro på bagsmækken ved at fortælle dem, hvor og hvordan forældrene har det. Om de får alkoholbehandling. Om de er flyttet. Om de søger arbejder. De skal ikke nødvendigvis være en del af deres børnenes daglige liv og fx tale i telefon sammen. Men vi skal som fagpersoner sætte professionelle rammer omkring det ved fx at aftale, at socialpædagogen på anbringelsesstedet får informationer, som kan gives videre til barnet, nævner Benny Andersen som eksempel.

Han understreger, at der skal sættes professionelle rammer. For biologiske forældre og deres gøren og laden sætter spor helt ind i børnenes voksenliv. Og derfor er tvangsadoption en voldsom og alvorlig beslutning, og derfor er det vigtigt med en kvalificeret debat, slutter Benny Andersen.

Bliv medlem