Gå til indhold

Gadeplansindsats

Bilal skaffer fritidsjob til de unge

Unge, der har svært ved selv at finde et fritidsjob, får hjælp af SSP-teamet i Herlev Kommune. Her har socialpædagog Bilal Turan søsat et fritidsjobprojekt, der på fire år har skaffet job til mere end 300 unge - op mod 50 har fået job på et plejehjem

21. februar 2019

Artikel
Socialpaed-Herlev-300119-SK06_resize.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Søren Kjeldgaard

Duften af hjemmelavet mad breder sig på tredje sal i Omsorgscenter Hjortespring i Herlev. Dagens menu står på farsbrød med cherrytomater, sky, kartofler og ærtesalat - og mens de ældre beboere finder på plads omkring middagsbordet, går 18-årige Nadia Nejad i gang med at anrette maden.

– Jeg er her typisk to timer et par gange om ugen, hvor jeg hjælper til med at anrette mad, rydde op og lægge vasketøj sammen. Og jeg er superglad for jobbet. Det er hyggeligt at møde de ældre, og jeg føler, jeg gør noget godt for både de gamle og medarbejderne her, fortæller hun, mens hun øser de dampende varme kartofler op på en tallerken.

Nadia Nejad er bare en af mange unge i Herlev Kommune, som har et fritidsjob inden for ældreområdet. Og manden, der har fået idéen med at matche kommunens unge med en fast tjans på et plejehjem, er socialpædagog Bilal Turan. Han er en del af kommunens SSP-team, hvor han formidler fritidsjob til unge i 15-18 årsalderen.

– Nogle af dem møder jeg på gaden eller i klubben, andre støder jeg på i skolen. De unge har alle former for baggrund - men fælles for dem er, at de rigtig gerne vil prøve kræfter med arbejdslivet. Det giver dem selvtillid, de lærer en masse - og så holder det dem fra at hænge på gaden og måske finde på at lave noget dumt, fordi de keder sig, fortæller Bilal Turan, som har arbejdet i SSP-teamet i Herlev de sidste syv år.

Projektet i tal

  • Der er typisk 80-90 unge om året, der ansættes i fritidsjob
  • 90 pct. bliver ansat efter prøveperioden
  • På fire år har SSP-teamet hjulpet ca. 300 unge i job

Mødte skepsis fra start
Da Bilal Turan for godt fire år siden søsatte fritidsjobprojektet, var målgruppen først og fremmest udsatte og sårbare unge. Men det udviklede sig hurtigt til at omfatte mange forskellige unge 15-17-årige bosat i Herlev Kommune - for mange havde rigtig svært ved få en fod inden for på arbejdsmarkedet.

– Som udgangspunkt skal de unge, vi finder fritidsjob til, have afsluttet 9. klasse og have en ren straffeattest. Men vi har også held med at finde job til unge, som ikke opfylder de krav. Det vigtigste er, at vi sikrer et godt match mellem den unge og arbejdspladsen, siger han.

I øjeblikket har Bilal Turan knap 50 unge ansat i fritidsjob rundt om i kommunen - og mens det er forholdsvist normalt at få unge ansat som flaskedrenge eller ekspedienter i den lokale Netto, har han måtte kæmpe lidt mere for at få en aftale i stand med plejehjemmene.

– Der var en del skepsis, da jeg introducerede idéen for nogle år siden. Et par plejehjem havde haft problemer med nogle unge, der havde begået hærværk og ballade, så de var nok lidt nervøse ved tanken om at ansætte en gruppe unge, som de måske anså for at være småkriminelle, fortæller han.

Men Bilal Turan havde gjort sit forarbejde godt. Ud fra samtaler med medarbejdere på flere plejehjem vidste han, at der var særligt travlt i timerne omkring aftensmaden. Derfor var hans oplæg til tidligere plejehjemsforstander Anders Børresen, at de kunne ansætte en ung i de par timer, der var mest tryk på - og på den måde aflaste de faste medarbejdere, som så kunne bruge tiden på samvær med beboerne.

– Det viste sig hurtigt at give rigtig god mening. Medarbejderne er glade for ordningen, fordi de får hjælp til alle de praktiske opgaver på et tidspunkt, hvor de har virkelig travlt. Og de unge - ja de får øjnene op for, hvordan det er at arbejde med mennesker, have et ansvar, møde til tiden og i det hele taget passe ind på en arbejdsplads.

Det giver dem selvtillid, de lærer en masse - og så holder det dem fra at hænge på gaden og måske finde på at lave noget dumt, fordi de keder sig

Bilal Turan, socialpædagog i SSP-teamet Herlev

Svært at undvære de unge
På et andet plejehjem i Herlev, Lærkegaard Center, er beboerne nået til desserten. Hjemmelavet citronfromage anrettet i små fine glas. Men først skal spisebordet ryddes, og der skal stilles i opvaskemaskinen - og den tjans har 15-årige Lukas Bach Hansen.

– Jeg føler, at de ældre her er helt trygge ved mig. Jeg er her i et par timer, passer mine ting stille og roligt - og jeg kan mærke, at det giver medarbejderne mere tid til snak og samvær med de ældre. Så jeg synes, det er et super godt fritidsjob på alle måder, lyder det fra Lukas Bach Hansen.

– Det er rigtigt - vi kan slet ikke undvære dem, de unge mennesker, lyder det fra en af de faste kolleger, som er i gang med at servere desserten i det åbne spisekøkken.

Men selvom det i langt de fleste tilfælde går godt med de unge i fritidsjobbet blandt ældre, så er der mange ting, de skal lære, fortæller Bilal Turan, som fungerer som en slags mentor for de unge i lokalområdet.

– Jeg har mange snakke med de unge om, hvordan de fastholder et job. Det handler bl.a. om, at de ikke skal holde for mange pauser, ligesom de heller ikke skal gemme sig på toilettet med deres mobil. Jeg taler med dem om betydningen af at komme til tiden - og om at skrive til lederen i god tid, hvis man er forhindret i at møde op, siger han.

Kort om fritidsjobprojektet i Herlev Kommune

  • Formålet med projektet er at forebygge mistrivsel, styrke relationsarbejdet med de unge - og give dem selvtillid, erfaring og en mulighed for at tjene egne penge.
  • Baggrunden for projektet er, at de unge har svært ved selv at finde job samt at styrke kontakten til de unge og deres familier og udvide de unges netværk.
  • Fritidsjobbet giver de unge et godt udgangspunkt når de senere skal videre på uddannelse og på arbejdsmarkedet og er samtidige med til at udvikle den unge personligt.
  • Før en ung får et fritidsjob, skal vedkommende have en samtale med Bilal Turan fra SSP for at afdække, hvorfor den unge vil i job samt afstemme forventninger.

Tæt kontakt med forældre
Også forældrene bliver involveret, når de unge søger et fritidsjob. For de spiller en vigtig rolle i forhold til at bakke op om de unge og støtte dem i fx at få oprettet nem-id, en bankkonto eller kontakte Skat.

– Jeg snakker meget med forældrene - ikke mindst i de familier, hvor der ikke er så mange ressourcer. Jeg møder jo også forældre, som kæmper med misbrug, PTSD eller forskellige traumer - og i disse familier er de unge med til at bryde den sociale arv. Det er min helt klare opfattelse, at forældrene er superglade for, at deres børn så tidligt prøver kræfter med et rigtigt arbejde, fortæller Bilal Turan.

For 17-årige Rina Alili, som gennem de sidste par år har haft fritidsjob på Omsorgscenter Hjortespring, er arbejdet med de ældre beboere med til at lære hende at tage et ansvar.

– Jeg hørte om fritidsjobbet her, da Bilal var ude på min skole og fortælle om SSP-arbejdet. Og jeg er så glad for, at jeg fik jobbet. Her føler jeg, at jeg er en reel støtte for medarbejderne i de par timer, jeg hjælper til om aftenen - og selvom jeg selvfølgelig ikke arbejder med selve plejeområdet, så føler jeg, jeg har et stort ansvar. For rengøring, hygiejne og service er jo også vigtigt for de ældre, siger hun.

Jeg møder jo også forældre, som kæmper med misbrug, PTSD eller forskellige traumer - og i disse familier er de unge med til at bryde den sociale arv

Bilal Turan, socialpædagog i SSP-teamet Herlev

Fordomme nedbrydes
Som den ansvarlige for fritidsprojektet har Bilal Turan tæt kontakt med alle de unge, der er i job rundt om på forskellige arbejdspladser i Herlev.

– Jeg er i daglig kontakt med mange af de unge, enten pr telefon eller via vores opsøgende arbejde. For den helt store udfordring er helt klart at få de unge til at respektere de spilleregler, der er på en arbejdsplads. Altså det med, at man ikke bare bliver væk, fordi man lige skal til fodboldkamp - eller at man ikke holder for mange pauser eller giver rabat til vennerne i Netto, hvis man har et fritidsjob der, siger Bilal Turan.

De fleste unge vokser dog med opgaven og holder ved - og flere har i dag været ansat i op mod tre år i samme fritidsjob. Også dem, der fra start blev mødt med skepsis. Som fx en ret unge pige, hvor Bilal Turan fornemmede, at ledelsen på plejehjemmet var nervøse for, hvordan beboerne og medarbejderne ville tage imod hende.

– Men jeg gav den pågældende pige nogle enkle gode råd som fx, at hun kunne tænke over sit tøjvalg, som jo betyder rigtig meget, når man kommer på en arbejdsplads. Og efter bare en uges arbejde meldte de tilbage fra plejehjemmet, at de var vildt begejstrede for hende. I dag oplærer hun nye fritidsjobbere - og hun har personligt opnået noget stort ved at føle sig anerkendt.

Bliv medlem