Gå til indhold

Kærlighed på jobbet

Amors pile kan skabe splid

Hver sjette socialpædagog har – eller har haft – en affære eller et kæresteforhold med en kollega, viser svar fra Socialpædagogernes medlemspanel. Det kan skabe problemer på arbejdspladsen. Socialpædagogerne anbefaler derfor klare retningslinjer

3. december 2019

Artikel
Arrow.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Forelskelse, kys og kæresteri er normalt positivt ladede ord. Men lige så skønt, det kan være, lige så problematisk kan det også blive, hvis den udkårne er en kollega – eller måske ligefrem en chef.

For kærlighed på arbejdspladsen kan skabe forskellige problemer, viser svarene fra 1.365 medlemmer i Socialpædagogernes medlemspanel, Medlemspulsen.

64 pct. af deltagerne i medlems­panelet erklærer sig helt eller delvist enige i udsagnet: ’Det er problematisk, når der opstår flirt, kæresteforhold eller ægteskab mellem kolleger’.

Besvarelserne i kommentarfeltet viser, at problemerne kan dreje sig om alt fra splid til manglende fokus på kerneopgaven og uheldige alliancer (se nederst på siden).

Det er bare vigtigt, at reglerne er de samme for alle – og at alle kender dem.

Marie Sonne, forbundsnæstformand Socialpædagogerne

Flertal for retningslinjer
Hver sjette deltager fortæller, at de har – eller har haft – en affære eller et kæresteforhold med en kollega, og andre har på anden vis haft det tæt inde på livet. Som en, der skriver:

’Jeg er selv resultatet af en sådan affære’.

57 pct. mener, at der bør være særlige retningslinjer for affærer og parforhold på arbejdspladsen. Og det er Socialpædagogernes forbundsnæstformand Marie Sonne enig i.

– Alle arbejdspladser bør have klare retningslinjer for, hvad der gælder for kæresteforhold og andre familiære relationer som fx et mor-datter-forhold. Må du som mor ansætte dit eget barn som vikar? Og må du fortsætte i et chef-medarbejder-forhold eller kollega-kollega-forhold, hvis I bliver kærester, spørger hun.

Afhænger af arbejdspladsen
Marie Sonne vil ikke gøre sig til dommer for, hvad retningslinjerne skal indeholde.

– På nogle arbejdspladser vil det fx være fint, at kollegaer er kærester, så længe de ikke arbejder med samme beboergruppe. Andre steder er det helt no-go. Og nogle steder kan man fint fortsætte som tætte kollegaer, selv om man også lever sammen privat. Det er helt individuelt fra arbejdsplads til arbejdsplads. Det er bare vigtigt, at reglerne er de samme for alle – og at alle kender dem, siger hun.

Så længe kæresteparret opfører sig professionelt, kan et forhold godt være uproblematisk. Men
der er en række faldgruber, siger Marie Sonne:

– Man skal fx forholde sig til, om der kan opstå problemer med tavshedspligt, og om der er risiko for kollegajalousi. Og man skal undgå, at der kan opstå situationer, hvor man med rette eller urette kan mistænke et kærestepar for fx at vægte deres egen relation højere end beboernes behov.

Etisk udvalg arbejder videre
Hvis retningslinjerne fastslår, at to kærester ikke må arbejde sammen – eller at en medarbejder og leder ikke må være kærester – er det også vigtigt, at det på forhånd gøres klart, hvad der så skal ske.

Kan arbejdspladsen fx tilbyde, at den ene medarbejder får arbejde på en anden matrikel? Eller skal der være en tidsfrist for, hvornår medarbejderen selv skal finde et andet arbejde?

Socialpædagogernes etiske udvalg, skal i det nye år kigge nærmere på retningslinjer for kærlighed på arbejdspladsen.

Hvis du har input, er du velkommen til at kontakte Etisk Udvalg via sl@sl.dk

Skriv att. Etisk Udvalg i emnefeltet.

Er det ok at blive kærester på jobbet?

Her er et udpluk af, hvad medlemmerne i Socialpædagogernes  medlemspanel har svaret:

’Jeg synes ikke, det skal være et problem, før det evt. rent faktisk bliver det. Jeg oplever, at min arbejdsplads får gratis tid fra mig, fordi jeg ikke kan lade være med at sparre i min fritid.’

’Jeg har et par kolleger, der er gift og arbejder i to forskellige afdelinger. De deltager af og til i samme møde og arrangementer uden problem. De repræsenterer hver deres team og deres borgere.’

’Jeg har oplevet et par, som inden personale­møder blev helt enige om, hvad deres mening var om alt. Det gav en ubehagelig stemning.’
’Det er ikke godt for en arbejdsplads, når et par bliver skilt eller bare ikke er kærester mere. Det skaber splid og utryghed for kollegaer, der deles op i grupper.’

’Den mandlige part i forholdet blev vred på patienter, når de talte grimt til hans kæreste. Det har haft konsekvenser for sikkerheden på afdelingen.’

’Hvis der sker en fejl, kan det være svært ikke at holde hånden over den anden.’

Bliv medlem