Gå til indhold

SOFA

Vi to har en særlig relation

Katrine Smed Nielsen holder foredrag om sit liv med autisme – med socialpædagog Hans Lildholdt på sidelinjen.

6. november 2019

Artikel
sofasnak_008 2.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Thomas Priskorn

Hans: 'Katrine har skærpet min evne til at være konkret'
Katrine: 'Hans er god til at forstå mit autistiske sprog'

Hans Lildholdt, 57 år, socialpædagog og mestringsvejleder i Specialindsats voksne med autisme, Randers Kommune og projektmedarbejder i ’Mit Liv – Min Plan’ – et projekt, der tager udgangspunkt i den enkelte borgers ønsker og drømme.

Katrine Smed Nielsen, 25 år, har en autismespektrumforstyrrelse og er uddannet borgerguide i Randers Kommune. Præsenterer foredraget ’Livet med autisme’ for bl.a. forældre og fagfolk, der har med autisme at gøre.

Hans:
For bare få år siden ville du ikke have været i stand til at holde de foredrag, du gør i dag. Hvor du fortæller om dit liv før og efter den autismediagnose, du først fik som 21-årig.

Katrine:
Jo, jeg tror godt, jeg kunne have holdt foredrag. Men ikke om mig selv. For dengang vidste jeg jo ikke noget som helst om mig selv.

Hans:
Da du blev uddannet borgerguide, gav du hurtigt udtryk for, at du gerne ville ud og fortælle andre om livet med autisme. I form af dit eget foredrag.

Katrine:
Og så mødtes vi mange gange hjemme hos mig. Det var mest mig, der sad og fortalte min historie – og dig, der sagde ’det der er godt, det skal du have med’.

Hans:
Jeg har fungeret som en igangsætter. Jeg har lyttet, når du har fortalt om de udfordringer, du havde, før du fik diagnosen og om din fornemmelse af ikke rigtigt at passe ind. For det er jo de oplevelser, andre kan have glæde af.

Katrine:
Det var aldrig blevet til noget med de foredrag, hvis ikke jeg havde snakket med dig, Hans. Du er god til at lytte, og du er helt stille, når jeg siger noget. Jeg får tid til at tænke.

Hans:
Og jeg lærer altså også rigtig meget af at snakke med dig, selvom jeg har snart 20 års erfaring som socialpædagog inden for autismespektret. For hver gang, jeg falder i den der fælde med at kommunikere for løst og ukonkret, så er det kontant afregning fra din side.

Katrine:
Jeg ved godt, at jeg kan virke lidt skrap og utålmodig. Det sker, når jeg ikke forstår, hvad du siger til mig. Når jeg oplever, at du bare bruger en hel masse fyldord og småsnakker i stedet for bare at sige, hvad du mener.

Hans:
Det er jo det, der er med en autist som dig, Katrine. Man skal være super konkret. Vi taler om to verdener: den autistiske og den neurotypiske (uden diagnoser, red.). Og i den sidste bruger vi ofte en masse ord, som du med din autistiske hjerne tænker, er helt unødvendige.

Katrine:
Men du kan godt lære det. Du forstår det autistiske sprog.

Hans:
Jeg ser mig selv som en oversætter mellem de to verdener. Og jeg synes, det er fantastisk, hvad du har opnået, og hvordan du i dag er i stand til at identificere og mærke følelser på en helt anden måde, end du kunne for bare få år siden.

Borgerguide uddannelsen

I Randers Kommune har man uddannet de første 17 borgerguides - en af dem er Katrine Smed Nielsen. Som borgerguide uddannes man bl.a. i egen rolle, livshistorie og kommunikation. 

En borgerguide deler ud af egne levede erfaringer. De kan indgyde håb og inspirere andre borgere bl.a. på inspirationsforløb og ved at holde oplæg om det at flytte hjemmefra, starte i job, opbygge netværk og lignende.  

Borgerguideuddannelsen er en del af projektet 'Mit Liv - Min Plan'. Et tre-årigt projekt, der tager udgangspunkt i den enkeltes ønsker og drømme, når en borger har brug for støtte. 

Læs mere på Randers Kommunes hjemmeside

Har du en særlig relation til en borger, kollega, din leder eller en anden i dit arbejdsliv, som du gerne vil fortælle om, så skriv til: nyhedsrum@sl.dk

Bliv medlem