Plejefamilier
Fik først feriepenge efter politianmeldelse
Med Socialpædagogernes hjælp fik en familieplejer de feriepenge, hun havde ret til – men det krævede flere opkald til politiet.
25. november 2019
Forfatter: Maria Rørbæk
– Jeg sidder lige i patruljevognen. Haster den sag virkelig så meget?
Sådan sagde den politibetjent, der havde fået sagen om en kommunes manglende betaling af feriepengene til en familieplejer, da faglig konsulent Inge Holmgaard Larsen ringede til ham.
Som faglig konsulent i Kreds Nordsjælland er hun ikke ligefrem vant til at blande politiet ind i sit arbejde med at sikre familieplejernes rettigheder.
Men sidste år blev det nødvendigt.
– Sagen begyndte, da jeg blev ringet op af et af vores medlemmer, der var utilfreds, fordi hun ikke kunne få de feriepenge, hun mente at have ret til. Da hun stoppede med at have et af sine plejebørn, ville kommunen ikke betale de to ugers ferie, som hun endnu ikke havde afholdt – de mente, at hun skulle have holdt ferien, mens hun stadig havde plejebarnet. Jeg sendte sagen ind til Styrelsen for arbejdsmarked og rekruttering, STAR, der læste alle papirer igennem og kom med en klar afgørelse: Kommunen skulle betale de to ugers ferie. Det hjalp bare ikke, fortæller Inge Holmgaard Larsen.
STAR skrev, at de ville anmelde kommunen til politiet, hvis de undlod at betale, men heller ikke dette fik kommunen til lommerne.
Bed sig fast
Månederne gik uden at familieplejeren fik sine penge – og selv om STAR meldte kommunen til politiet, reagerede politiet i første omgang ikke.
– Og så var det, at jeg var nødt til at ringe. Betjenten sagde, at der jo hverken var tale om mord eller røveri, og at det altså ikke var en sag, der lå øverst i bunken. Og så sagde jeg, at ja, det kunne godt være, men familieplejeren havde altså ventet på sine penge i mange måneder. Og hvis det havde været den anden vej rundt, hvor en borger skyldte kommunen penge, skulle kommunen nok sørge for at reagere.
Inge Holmgaard Larsen var nødt til at bide sig fast og blive ved med at ringe og ringe – og til sidst måtte hun også tale med betjentens chef.
– I første omgang sagde han, at det kunne ikke passe. Der måtte være sket en fejl, for kommunen betaler altså det, den skal. Men så sagde jeg, at det kunne der godt være to forskellige opfattelser af.
Og da politiet så endelig fik kigget nærmere i papirerne, sigtede de kommunen. Og så fik familieplejeren langt om længe sine penge, fortæller Inge Holmgaard Larsen.
Familieplejeren har sagt ja til en omtale af sagen, men hun ønsker at være helt anonym.
Hvis det havde været den anden vej rundt, hvor en borger skyldte kommunen penge, skulle kommunen nok sørge for at reagere.
Er du familieplejer - og vil du gerne være en del af et fagligt fællesskab?
Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.
Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.
5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM
- Billige forsikringer gennem Alka.
- Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
- Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
- Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
- Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.
Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.