Gå til indhold

Socialpolitik

Statsministeren: Skru op for fagligheden - ned for detailstyringen

Vi skal have tilliden tilbage til, at velfærdsmedarbejderne kan finde løsningerne lokalt, lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S), der vil lancere en ’nærhedsreform’.

1. oktober 2019

Artikel
MetteFrederiksen-BennyAndersen-SørenKjeldgaard_1128x600.jpg
Statsminister Mette Frederiksen (S) og forbundsformand Benny Andersen i et fælles interview før Folketingsvalget 2019.

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Søren Kjeldgaard

Der er behov for at få tilliden til fagligheden og til de enkelte velfærdsinstitutioner tilbage. Politikerne skal reelt lade det kommunale selvstyre styre – og kommunerne skal have fokus på det vigtigste: velfærd til borgerne frem for skemaer og strategier.

Sådan lød det i statsminister Mette Frederiksens (S) åbningstale i Folketinget.

- Vi er i gang med at dræne verdens bedste samfundsmodel for det vigtigste: Tilliden til, at andre passer deres arbejde. Tilliden til, at man lokalt kan løse problemerne, sagde statsministeren og lovede en såkaldt nærhedsreform, der skal vende den udvikling og sætte fagligheden og lokal ledelse før detailstyring og new public management.

Politikerne står med et dilemma, lød det i talen: omsorg eller dokumentation af borgerens rettigheder. Og Mette Frederiksen erkendte, at hun selv og mange andre på venstrefløjen tidligere har krævet flere rettigheder til borgerne som løsningen på problemer med velfærden. Men det er ikke politikernes opgave, lød det.

- Politik og lovgivning skal handle om retning. Dét er det politiske ansvar, sagde hun.

- Medarbejderne er ved at drukne i alle de gode intentioner, om hvordan de udfører deres arbejde bedst muligt. Jeg forstår godt dem, der lader bureaukratiet gå ind ad det ene øre og ud af det andet. Og bruger kræfterne på at være sammen med borgeren, lød det fra statsministeren.

Forbundsformand Benny Andersen ser gode takter i talens fokus på faglighed og skriver på Twitter:

- Stærk åbningstale. Bed særligt mærke i tilliden. I Socialpædagogerne står vi klar med bidrag til Nærhedsreform. Også godt at styrke velfærden - husk særligt de udsatte i kanten af fællesskabet. De skal have den støtte, der er behov for.

Følg Benny Andersen på Twitter eller på forbundsformandens Facebook-side

Bliv medlem