Gå til indhold

Fif fra juristen

Hvem skal godkende barnepigen?

Hvilke regler gælder, hvis du skal have plejebarnet passet af en barnepige? Og hvad betyder overgangen til nye plejefamilietyper? Socialpædagogernes jurist, Cathrine de Voss, gennemgår reglerne

31. oktober 2019

Artikel
Fif_fra_juristen_1128x600px_72dpi.jpg

Forfatter: Cathrine de Voss

I forbindelse med overgang til de nye plejefamilietyper pr. 1. juli i år er vi blevet opmærksomme på, at enkelte kommuner har været af den opfattelse, at der ikke er mulighed for at anvende barnepiger, der ikke er generelt godkendt af socialtilsynet.

 

I forbindelse med en sag fra Bornholm har forbundet været i dialog med Socialtilsyn Hovedstaden. Tilsynet har haft kontakt til ministeriet om problemstillingen. Herfra lyder meldingen:

 

Plejefamilier har ikke adgang til at ansætte personale til at varetage opgaverne med plejebarnet med mindre, der er tale om en barnepige eller lignende, der vil falde inden for det almindelige familiebegreb. Det betyder i praksis, at plejefamilierne gerne efter aftale med anbringende kommune må benytte deres netværk som barnepige også til overnatning i plejefamiliens hjem eller i netværkets eget hjem, uden at de skal generelt godkendes. Ordningen kan ikke bruges, hvis der er tale om helt formaliseret og faste aftaler om fast aflastning af plejefamilien.

 

Det er altså fortsat muligt at anvende barnepige, men det skal være efter aftale med kommunen og der må ikke være tale om formaliseret og fast aflastning. Hvis der er tale om fast aflastning skal pågældende være godkendt som aflastningsfamilie af Socialtilsynet.

Er du familieplejer og vil du være del af et fællesskab?

Familieplejere hos Socialpædagogerne er en del af et fagligt fællesskab. Vi tilbyder et sikkerhedsnet og faglig udvikling gennem temadage og kurser. Få hjælp og rådgivning omkring ansættelsesretlige forhold.

Læs om tilbudene til familieplejere, såsom krisehjælp, pensionsordning, fagligt fællesskab.

5 KONTANTE FORDELE VED AT VÆRE MEDLEM

  • Billige forsikringer gennem Alka.
  • Fagforeningsfradrag: Du kan trække 6000 kr. årligt af dit kontingent fra i skat.
  • Rabatter på mange varer og services med LO Plus-kortet.
  • Rabatter og bonus gennem Forbrugsforeningen.
  • Lønforsikring, som dækker 80 % af din løn i op til 6 måneder, når du er medlem af Socialpædagogerne og Socialpædagogernes a-kasse.

Se den komplette liste af kontante medlemsfordele - og bliv medlem.

 

Bliv medlem