Gå til indhold

Faglig kommentar

Sundhedsreform kan ødelægge meget godt arbejde

Mennesker med særlige komplekse og alvorlige funktionsnedsættelser har brug for meget specialiserede sociale indsatser. Den rette faglighed betyder mere end postnummeret

Artikel

Forfattere: Benny Andersen og forbundsformand

Foto: Ricky John Molloy

Når mennesker herhjemme bliver ramt af kræft, så er første del af behandlingen, at man bliver placeret det rette sted. Altså at man finder det rette sygehus med den rette specialisering, så man får målrettet behandling.

Derfor har man gennem de seneste år på sygehusområdet samlet specialerne og ekspertisen, så man sikrer borgerne bedste behandling – og som bonus også får stærke faglige miljøer, som både læger, sygeplejersker og andre faggrupper trives og vokser i.

Desværre går vi bare helt den modsatte vej, når det handler om mennesker med særlige behov, fordi de er udviklingshæmmede. Regeringen har lanceret et nyt sundhedsudspil, som ifølge statsministeren skal tage fat om de udfordringer, som vi har i det danske sundhedsvæsen.

Ifølge statsministeren har sundhedsvæsenet blandt andet en ’udtalt mangel på nærhed’. Og ja. Det er muligvis rigtigt på sundhedsområdet. Men ikke på det sociale område. Her betyder den rette faglighed altså mere end, hvor langt man skal køre efter hjælp, og hvor langt man er fra hjemkommunen.

Mennesker med særlige komplekse og alvorlige funktionsnedsættelser har brug for meget specialiserede sociale indsatser. Den rette faglighed betyder mere end postnummeret. Og vi risikerer, at den faglighed, der er på området i dag, bliver splittet i atomer, hvis de regionale sociale tilbud skal placeres i 98 kommuner, som regeringen foreslår. For resultatet bliver afspecialisering og tab af viden. Og det er skadeligt for både borgerne for fagligheden.

Hos Socialpædagogerne vil vi kæmpe for, at det ikke kommer til at ske – og at regeringen i stedet vil bidrage til at skabe tryghed for de borgere, der har brug for de allermest specialiserede socialpædagogiske indsatser.

Bliv medlem