Gå til indhold

ferie

Ny ferielov på vej

En ny ferielov træder i kraft i 2020, men allerede 1. september i år træder en overgangsordning i kraft. Men bare rolig, det sker automatisk – du skal ikke gøre noget aktivt og du mister ikke ferie

21. januar 2019

Artikel
ferie1128x600.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Kan holde ferie med det samme
Det vigtigste ved den nye ferielov er, at du fremover kan holde din ferie, samme år som du optjener ferie. I dag er det sådan, at man først skal optjene ferie i løbet af kalenderåret og derpå kan afholde den optjente ferie fra 1. maj året efter.

Den nye ferielov kommer især dem, der er nye på arbejdsmarkedet til gode, da de slipper for at skulle vente helt op til 16 måneder, før de kan holde ferie med løn.

Ferieåret vil fremover gå fra september til september med mulighed for at lægge noget af ferien fire måneder efter ferieåret slutter. Du vil lige som i dag optjene 2,08 feriedage om måneden.

Du mister ikke ferie
De nye regler indfases med en overgangsordning:

Frem til 31. august 2019 optjener du ferie, som du plejer. Optjening af ferie i disse 8 måneder skal afholdes fra maj 2020 til september 2020, hvor den nye ordning træder i kraft.

 Fra 1. september 2019 og et år frem optjener du også ferie, men den indefryses. For i overgangen fra det gamle system til det nye, vil der være et overlap af optjent ferie. For at undgå at du får dobbelt ferie, indbetaler din arbejdsgiver dine opsparede feriepenge til en fond (Lønmodtagernes Feriemidler). Når du forlader arbejdsmarkedet, får du pengene udbetalt. Du mister altså ikke ferie eller feriepenge, men får værdien af ferien udbetalt, når du forlader arbejdsmarkedet.

Du skal ikke gøre noget
I forbindelse med overgangsordningen skal du ikke gøre noget selv i første omgang. Først i december 2020 skal arbejdsgivere indberette dine tilgodehavende feriepenge til fonden og så får du besked. Til den tid kan du gøre indsigelse, hvis ikke du mener opgørelsen er korrekt.

6. ferieuge fortsætter efter gamle regler
Hvis du har krav på en 6. ferieuge eller et antal ekstra feriedage, fordi det fremgår af din overenskomst eller ansættelseskontrakt optjener og afvikler du fortsat disse dage efter de nuværende regler, altså forskudt.

Bliv medlem