Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Håndsrækning til nedslidte i nyt S-udspil om tidlig pension

Socialdemokratiet lancerer udspil om tilbagetrækning – og det er hårdt tiltrængt, mener Socialpædagogerne

22. januar 2019

Artikel
Benny_2_1128x600.jpg

Forfatter: Lise Møller Aarup

Foto: Ricky John Molloy

Det er ganske enkelt ikke rimeligt, at socialpædagoger og håndværkere skal gå på pension på samme tid som højtuddannede akademikere, som har tilbragt det meste af tiden bag et skrivebord. Det er hovedbudskabet i det udspil, som Socialdemokratiet i dag har præsenteret. Og det er vand på Socialpædagogernes mølle, forklarer forbundsformand Benny Andersen om udspillet, som blandt andet indeholder en differentieret pensionsalder, der tager højde for antallet af år på arbejdsmarkedet og tilgodeser nedslidte personers behov for at gå tidligere på pension.

– Det er glædeligt, at det er politisk interesse for noget af det, der virkelig optager vores medlemmer, nemlig hvornår man kan få lov til at gå på pension efter et krævende arbejdsliv, siger han.

Ifølge Benny Andersen er der i udspillet løsninger på nogle af de grundlæggende uretfærdigheder i det nuværende pensionssystem, fx at man i dag kan træde ud af arbejdsmarkedet på den samme dato uanset om man har arbejdet med udsatte mennesker på skiftende tider af døgnet eller siddet bag et skrivebord i 37 timer om ugen. Men vigtigst af alt, så er der i udspillet lagt vægt på, at man som fx nedslidt socialpædagog ikke skal starte en sag hos myndighederne for at få adgang til tidligere tilbagetrækning, men at det i stedet er en ret, siger Benny Andersen:

– Udspillet er godt - og helt nødvendigt - for vores fag, som jo er kvindedomineret og præget af, at man har deltidsarbejde. Det bliver der nu taget højde for gennem en række objektive krav. Og derudover kommer der et visitationsudvalg, så det fremover er lettere for medarbejdere med psykiske arbejdsskader.

Socialdemokraterne vil efter en eventuel valgsejr sammen med arbejdsmarkedets parter aftale, hvordan modellen præcis skal udformes.

Læs mere om udspillet i DRs artikel: 'Mette Frederiksen vil lade håndværkeren gå på pension før akademikeren.'

Bliv medlem