Gå til indhold

Livsdrømme

Louises cykeldrøm blev til virkelighed

I Aalborg Kommunes Fagcenter for Livskraft bruger socialpædagogerne borgernes drømme som løftestang for øget livsglæde og selvstændighed. Med cykelløbet ’Tour de Fri’ fik endnu en drøm vinger.

1. oktober 2018

Artikel
20180913MBR7021_resize.jpg

Forfatter: Malene Skov Jensen

Foto: Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Det er Louise Bohl Veggerbys store dag. Hun stråler om kap med september solen og uddeler krammere og grønne tour-trøjer til de 130 deltagere i cykelløbet ’Tour de Fri’. Et cykelløb, som hun selv har planlagt sammen med socialpædagog Jonna Kalstrup Hess - stærkt inspireret af Tour de France.

- Det er bare så godt, siger en overvældet Louise Bohl Veggerby, mens glædestårer triller ned ad kinderne på hende, så Jonna Kalstrup Hess må grave et papirlommetørklæde frem fra lommen.

Ideen til Tour de Fri har de to fået sammen. Louise Bohl Veggerby bor i botilbuddet Lykkebo, der hører under Aalborg Kommunes Fagcenter for Livskraft. Her arbejder medarbejderne med et udviklingsprojekt, der handler om at udvide og udvikle det faglige blik på borgernes kompetencer og muligheder bl.a. ved at undersøge borgernes drømme.

Drømmen om Tour de France
Louise Bohl Veggerby er vild med sport og blev for alvor bidt af cykelløb, da hun på en ferietur for et års tid siden prøvede at køre sofacykel sammen med Jonna Kalstrup Hess.

- Louise grinede og gav udtryk for, at det var fantastisk at cykle. Allerede på en af vores første ture fortæller hun, at hun godt kunne tænke sig at cykle Tour de France, lyder det fra Jonna Kalstrup Hess.

Når man som Louise Bohl Veggerby har downsyndrom, er deltagelse i Tour de France ikke sådan lige inden for rækkevidde. Men hjemme på Lykkebo begyndte de to i første omgang at cykle sammen en gang om ugen.

- Louise har brug for at bevæge sig, men tidligere har det været lidt svært at motivere hende. Udviklingsprojektet Livskraft handler netop om at gribe borgernes drømme og finde det, der motiverer dem. Om at vi i højere grad afprøver tingene uden at vide præcis, hvor det fører os hen, siger Jonna Kalstrup Hess.

Cykelturene er derfor blot prøvehandlinger i første omgang, men de bliver så stor en stor succes, at Louise Bohl Veggerby nu cykler tre gange om ugen.

- Det skaber en utrolig livsglæde hos hende. Det har højnet hendes arousal (modtagelighed for sanseindtryk, red.) - og hun er meget motiveret, fortæller socialpædagogen.

På de mange cykelture holder Louise fast i sin drøm om Tour de France, og Jonna Kalstrup Hess spørger mere ind til, hvad det egentlig er, den drøm handler om.

- Hun drømmer om at køre over målstregen, og at klappende mennesker står og tager imod hende. Jeg synes jo, at det er en dejlig drøm. Vi kan ikke føre den fuldstændig ud i livet og få en plads på et professionelt cykelhold, men vi kan komme så tæt på som muligt. Så ideen om et cykelløb begynder så småt at tage form, siger Jonna Kalstrup Hess.

 

Hun drømmer om at køre over målstregen, og at klappende mennesker står og tager imod hende. Jeg synes jo, det er en dejlig drøm.

Jonna Kastrup Hess, socialpædagog Lykkebo

Gode ben i dag
Torsdag den 13. september bliver Louise Bohl Veggerbys drøm til virkelighed med cykelløbet ’Tour de Fri’. Hun har selv fundet på navnet til løbet, lavet plakater sammen med Jonna Kalstrup Hess, og der er blevet lavet særlige grønne tour-trøjer til alle deltagere.

Den lokale tv-station kommer for at interviewe hende, og rådmanden for ældre- handicapforvaltningen i Aalborg Kommune, Jørgen Hein, er også mødt op med sin cykel. Han byder velkommen til løbet sammen med Louise, som han også forsøger at holde trit med under cykelløbet. Men Louise og Jonna har gode ben i dag.

Målet med cykelløbet er, at de 130 deltagere tilsammen skal cykle, gå eller løbe 1.340 km, som svarer til afstanden fra Aalborg til Paris. Alle kan deltage i dagens løb, og der er både opbakning fra flere andre botilbud og lokalområdets borgere.

Louise Bohl Veggerbys botilbud ligger i Nibe, men til januar skal de flytte sammen med tre andre botilbud til helt nye rammer i Aalborg Øst.
Derfor bliver cykelløbet holdt i Aalborg Øst i samarbejde med frivillige fra det lokale kulturhus, Trekanten, og beboerne i de tre andre botilbud er mødt talstærkt op.

Griber nye muligheder
- Louise har været med i planlægningen af cykelløbet hele vejen, og jeg har mest haft en facilitatorrolle sammen med mine kolleger. Det har virkelig været godt for hende, og hun har haft så mange succesoplevelser, siger Jonna Kalstrup Hess.

Hun mener klart, at Livskraft-projektet betyder, at hun og hendes kolleger griber nogle muligheder, som de ikke tidligere ville have gjort.

- Når vi tager borgernes drømme alvorligt og interesserer os for, hvad der virkelig betyder noget i deres liv, så kommer vi til at se borgerne fra nye vinkler. Projektet har betydet, at vi som fagpersoner er blevet mere åbne og modige og tør gå helt nye veje for at få tingene til at ske, siger Jonna Kalstrup Hess.

Cykelløbet består af en rute på 4,5 kilometer, og deltagerne vælger selv, hvor mange runder de vil tage. Louise Bohl Veggerby kommer i alt over målstregen tre gange, og hver gang bliver hun modtaget af et hujende og klappende publikum.

Deltagerne får tilbagelagt 1.020 km i alt og når altså til Frankrig, men ikke helt til Paris. Alle er dog enige om at gentage Tour de Fri til næste år.

Nyttige links

  • Hvis du vil se en video om projektet, så klik ind på youtube.com og søg på 'Projekt Livskraft på Vester Hassing'.
  • Læs også artiklen om projektet i Socialpædagogen nr. 3. 2017.
Bliv medlem