Gå til indhold

Samarbejde

Guide: Lav en kontrakt med kollegaerne

Som TR har du måske oplevet, at kollegerne har nogle bestemte forventninger til, hvad du som TR kan og skal. Ifølge mangeårig TR-underviser Gitten Hammerberg er det derfor smart at afstemme forventningerne med dem i en slags kontrakt

8. oktober 2018

Artikel
CB_1128x600_Forhandling.jpg (1)

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Colourbox

Nogle kolleger synes ikke, du er tydelig nok. Andre synes, du er for meget til møde med ledelsen, og snakker om, at du åbenbart er ledelsens mand. Nogle synes, du burde være mere som den tidligere TR, og andre synes på ingen måde, at du skal være som din forgænger.

Kort sagt har dine kolleger forventninger til, hvordan du bør agere som tillidsrepræsentant. Derfor er det en god idé at tage en åben snak med kollegerne om, hvad de forventer af dig, og hvad du kan og vil leve op til.

Sådan lyder rådet fra den mangeårige underviser på TR-efteruddannelsen Gitten Hammerberg. Hun mener, at man som TR med en ’kontrakt’ med kollegaerne undgår, at uforløste forventninger føles som et pres i det daglige.

– Der eksisterer det, vi kalder en ’psykologisk kontrakt’ for jer alle sammen. Men måske ved I ikke, hvad der ligger i den, fordi I aldrig har fået talt med kollegerne om deres forventninger, eller måske er det meget længe siden, og situationen kan være en anden i dag, siger Gitten Hammerberg.

Dækker flere matrikler
Forventningsafstemningen er altså ikke kun relevant for helt nye tillidsrepræsentanter. De gamle garvede gør også klogt i at forny ’kontrakten’ med jævne mellemrum, fx når der sker forandringer på arbejdspladsen.

– Det kan godt være svært for tillidsrepræsentanten, fordi man ikke altid kender dem, man er tillidsrepræsentant for – fx fordi man arbejder på forskellige tider af døgnet eller på forskellige matrikler. Men det er vigtigt, at man ikke går rundt og føler et eller andet pres, fordi man har hørt, at nogen taler om, at man fx aldrig gør sådan og sådan. Det vil give noget ro at være tydelig omkring det, man gør, og snakke åbent om forventningerne til hinanden, siger hun.

Før du tager snakken med kollegerne, er det ifølge Gitten Hammerberg en god idé at gøre op med sig selv, hvilken TR man gerne vil være. Skal kollegerne kunne ringe til dig privat når som helst? Kan de forvente, at du kender til alle detaljer i overenskomsten? Og hvis du ikke kender svaret, skal du så slå det op for dem?

– Mange tillidsrepræsentanter er meget mere tjenestevillige i starten og tænker, at det her burde jeg kunne svare på og løse selv. Men for de fleste sker der det med tiden, at man bliver bedre til at stå fast på, at man som TR ikke nødvendigvis skal bruge tid på at hjælpe en kollega med noget, hun selv kunne slå op, hvis man viser hende, hvor hun skal kigge, siger hun.

Find din egen metode
Det kan ifølge Gitten Hammerberg også være en god idé at tage en snak med kollegerne om, hvad en TR egentlig har bemyndigelse og ret til. En TR kan fx ikke forhindre, at der sker forandringer på arbejdspladsen, men kan godt tage en drøftelse med ledelsen om, hvordan de forandringer skal ske. Det er der måske nogen, der ikke er klar over.

Der er ikke nogen ’rigtig’ måde at tage forventningssnakken med dine kolleger på. Det må man gøre lige, som man selv har det bedst med.

– Tag det op på et møde, skriv det på mail, start en debat om forventningerne i en gruppe på Facebook – der er mange muligheder. Jeg tror, at hver især godt ved, hvordan man bedst får kollegerne i tale, siger hun.

Som TR skal du ikke nødvendigvis bruge tid på at hjælpe en kollega med noget, hun selv kunne slå op, hvis man viser hende, hvor hun skal kigge.

Gitten Hammerberg
Bliv medlem