Gå til indhold

Psykiatri

Efter overfald: Psykiatrien er udsultet

Socialpsykiatrien har været udsultet i lang tid, lyder det fra Benny Andersen efter nyt knivoverfald. Politikerne skal samtænke behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien

18. september 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Ricky John Molloy

Der er behov for et samlet løft af psykiatrien med et særligt fokus på socialpsykiatrien. Sådan lyder reaktionen fra Socialpædagogernes formand Benny Andersen, efter en socialpædagog i fredags blev overfaldet med kniv af en borger på et socialpsykiatrisk bosted i Birkerød.

Benny Andersen: Trist og tragisk knivoverfald på bosted

- Området har været udsultet længe. Og det skal være et løft af både behandlingspsykiatrien og socialpsykiatrien, for det hjælper ikke at kigge alene på den ene del. Når behandlingen er overstået på en psykiatrisk afdeling, så skal der være et ordentligt tilbud at komme ud til, siger formanden og understreger, at han ikke kender alle detaljer i sagen fra Birkerød og derfor udtaler sig om området generelt.

Politiet og Arbejdstilsynet er nu ved at afdække, hvad der førte til overfaldet på bofællesskabet Birkerød Parkvej 18. Borgmesteren for Rudersdal kommune, Jens Ive (V), har på DR givet udtryk for, at den nu sigtede unge mand slet ikke burde være på bostedet, fordi han var for syg.

- Men hvis borgmesteren har ret, så er det en fejl, at han er kommet ud på et bosted, inden han er klar og færdigbehandlet i behandlingspsykiatrien. Det er vigtigt, at vi fastholder det synspunkt over for politikerne, at det er helt afgørende, at borgerne skal have den nødvendige behandling i psykiatrien, indtil de er klar til at komme videre – og ikke sendes videre fordi, der ikke er ressourcer til mere, siger Benny Andersen og understreger, at han leverer det budskab til alle, der vil lytte.

Det gælder også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) og socialminister Mai Marcado (K), der snart fremlægger Psykiatriplan II med nye initiativer.

Men samtidig står der en del tomme sengepladser til netop den type af psykiatriske patienter. Hvor længe skal de pladser være tomme?

- Jeg forstår ikke, hvorfor de står tomme. Tager vi eksemplet fra weekenden, hvor den unge mand ikke ville samtykke, så hjælper de 150 sengepladser ikke. For al forskning viser, at rehabiliterende arbejde kræver samarbejde med borgeren, og samtidig er det heller ikke juridisk muligt at tvangsindlægge i socialpsykiatrien af hensyn til fx borgerens menneskerettigheder. Og selvom man er psykisk syg, så gælder loven altså stadig for en. Men vi er nødt til at finde ud af, hvorfor de ikke bliver brugt – og her må kommuner og regioner spille ind. Er det penge, er det visiteringen? lyder spørgsmålene fra Benny Andersen.

Hvad vil du sige til dem, der mener, at borgernes retssikkerhed ser ud til at være vigtigere for Socialpædagogerne end medarbejdernes helbred?

- Det er det selvfølgelig ikke. Det vil jeg gerne slå fast. Men vi kan ikke skille tingene ad. Vores medlemmers interesse er ikke at lave lovgivning, der strider mod borgernes menneskerettigheder, og imod, hvad vi ved, virker. De to ting går hånd i hånd. Det allervigtigste rent sikkerhedsmæssigt er, at de mennesker kommer hen, hvor der er det rette tilbud til dem. Og derfor arbejder jeg for et løft af psykiatrien og socialpsykiatrien, og for at styrke indsatsen mod vold og alenearbejde i arbejdsmiljøindsatsen. Det handler om medlemmernes sikkerhed. Og det optager mig meget, siger Benny Andersen.

 

Stort fokus på arbejdsmiljø

Benny Andersen har også arbejdet for at få arbejdsmiljøet med fokus på farligt alenearbejde og vold på dagsordenen. Regeringen har nedsat et ekspertudvalg, som snart kommer med sine anbefalinger.

- Jeg håber, vi ser en styrkelse af arbejdsmiljøet og helt konkret, at der sker det lovgivningstekniske, at farligt alenearbejde og vold løftes fra at optræde i en vejledning til at blive en bekendtgørelse. Det betyder, at ansvaret for at forhindre det bliver placeret mere entydigt, og at Arbejdstilsynet kan give påbud, hvis der er fx farligt alenearbejde.

Bliv medlem