Gå til indhold

Kommentar

Klar til fortsat kamp for udsatte børn

Selvom ungdomskriminaliteten falder år efter år, skal vi selvfølgelig fortsætte med at bekæmpe den. Men det gør vi altså ved at forebygge

20. august 2018

Artikel

Forfattere: Benny Andersen og forbundsformand

Sommeren går – desværre – så småt på hæld. Men heldigvis har vi i Danmark haft så mange gode sommerstunder med lys og varme, så for mig sidder de stadig i kroppen og luner, ligesom alle de gode minder om koncerter, gåtur med hunden i vandkanten og familieturen med de store sønner. Så jeg er godt tanket op på den konto. 

Men jeg har stadig lidt ubehagelige billeder, der er dukket frem på nethinden gennem sommeren. Det er billeder af 10-årige børn, som med en ny politisk aftale kan stilles for en dommer og efterfølgende placeres i institutioner, som de facto er fængsler for børn. Selvom ungdomskriminaliteten falder år efter år, skal vi selvfølgelig fortsætte med at bekæmpe den. Men det gør vi altså ved at forebygge. 

I aftalen er der desværre et større fokus på indsatser efter kriminalitet og ballade – end før. Når børn på 10 år begår kriminalitet, så er det fordi, der er andre ting galt i familien, skolen eller omgangskredsen. Der er brug for en samlet social indsats med fagligt funderede, virkningsfulde indsatser, som forhindrer, at børn når dertil. Og når det går galt, er der brug for at give børnene mulighed for at vælge kriminaliteten fra – og komme tilbage i fællesskabet. Det budskab vil vi blive ved med at gentage.

Vi vil også gentage, at det er uacceptabelt, at private opholdssteder for børn og unge kan skovle penge ind og trække overskud ud til ejerne. Med de sager, der i foråret er blevet afsløret, er der blevet spekuleret i udsatte børn og unges elendigheder. Derfor diskuterer vi for øjeblikket med politikerne, hvilke selskabsformer vi som samfund vil tillade – og hvor stort et overskud vi vil tillade, at private mennesker skal kunne tjene på udsatte børn og unge. 

For hver gang man trækker en million ud, så går den jo fra kommunekassen. Og de penge kunne vi have brugt til at lave et endnu bedre tilbud til de drenge og piger, det handler om. 

For der er brug for endnu flere gode, målrettede tilbud med fagligt kompetent personale. Derfor ser jeg også meget frem til at mødes med social- og børneministeren, som har efterlyst input til, hvordan vi styrker Socialtilsynene rundt om i landet. 

Vi går bl.a. til mødet med et ønske om, at der stilles konkrete krav om, at man slet ikke må drive et opholdssted, hvis man ikke har de rigtige og nødvendige fagligheder og kompetencer til at tage sig af udsatte børn og unge. Som udgangspunkt skal det være sådan, at når du driver et socialpædagogisk tilbud, så skal du også have uddannede socialpædagoger ansat.

Bliv medlem