Gå til indhold

Social arkitektur

Det må da godt være lidt lækkert

Selvom de fysiske rammer er slidte, kan du sagtens indrette arbejdspladsen, så det er et rart sted at bo og arbejde. På Skaboeshus samarbejder de med en boligstylist om at give stedet et ansigtsløft – med afsæt i beboernes og medarbejdernes ønsker

30. august 2018

Artikel
NLP_arkitekturB.jpg

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Foto: Nils Lund Pedersen

Lyst, luftigt og lækkert. Det lyder som ord hentet fra en boligannonce. Men faktisk er det den følelse, du får, så snart du træder indenfor på botilbuddet Skaboeshus i Nyborg. Her er intet overladt til tilfældighederne, når det handler om interiør og indretning – og selvom en del af bygningerne er fra 70’erne, er vi meget langt fra et traditionelt institutionsmiljø. 

– Mit mål har været at skabe en atmosfære af hjemlighed, hygge og intimitet – og komme væk fra det institutionsagtige. Samtidig er vi gået bevidst efter fleksible, langtidsholdbare løsninger, fordi der er et stort slid på tingene – og fordi vi i hverdagen har behov for at kunne opdele beboerne og aktiviteterne. Nogle vil måske helst sidde alene og spise, mens andre helst vil sidde flere sammen, fortæller virksomhedsleder Bettina Juhl Nielsen.

I fælleshuset i døgnafdeling 105 er der fx mulighed for at opdele rummene og flytte bordene, og der er masser af små hyggekroge med sofaer og lænestole, hvor man har lyst til at slå sig ned. Men først og fremmest er lokalerne indrettet med personlighed.

– Fx har vi hængt fotos af borgerne op over bestemte sofaer, fordi disse borgere har brug for at vide, hvor de hører til. Vi har flere store garnbilleder hængende, der er lavet af en beboer, som er helt vild med garn, og de virker både dekorative og støjdæmpende.  Og så har vi også fyldt godt på med pynteting og planter, der giver det hele en følelse af hjemlighed, siger Bettina Juhl Nielsen.

Borgerne passer meget bedre på tingene, når de selv har været med til at lave det. Så vi oplever, at langt færre ting bliver ødelagt i hverdagen

Bettina Juhl Nielsen, virksomhedsleder, Skaboeshus

En rød tråd i indretningen

Siden 2015 har hun og arbejdspladsen haft et tæt samarbejde med boligstylisten Pernille Albers om at give de gamle institutionsbygninger et ansigtsløft og skabe en rød tråd i indretningen. I processen er såvel beboere som medarbejdere blevet spurgt om, hvad der er vigtigt for dem. 

– Vi har fx nogle døvblinde borgere, og for dem er belysning vigtig for at sikre et godt tegn-sprogs-miljø, ligesom et langbord helst skal kunne deles op i små borde, så man lettere kan snakke sammen i mindre miljøer. Støjdæmpning har også været et stort behov, fordi det runger og larmer en del. Og så har medarbejderne bl.a. budt ind med ønsker om særlige rum til overlap – og løsninger, der gør det lettere for alle at holde orden i tingene og undgå rod og kaos, siger Bettina Juhl Nielsen.

Skuffer, bakker, hylder, rustikke bordplader og personlige clipboards er en stor del af løsningen, fordi det skal være let at overskue, arkivere og finde ting i hverdagen. Og stort set alt er lavet i træ på Værkstedet Skaboeshus. Her har borgerne savet, malet, skruet, hængt billeder op – og lavet hylder og bordplader. For inddragelse af dem, der bruger de fysiske rammer i hverdagen, er et vigtigt element i hele processen med at designe og indrette rummene. 

– Én ting er, at det er med til at holde prisen nede, at vi får lavet så meget selv i stedet for at bestille det hos en tømrer ude i byen. Noget andet er, at borgerne passer meget bedre på tingene, når de selv har været med til at lave det. Så vi oplever, at langt færre ting bliver ødelagt i hverdagen, lyder det fra Bettina Juhl Nielsen.

Medarbejderne oplever, at de har et bedre overblik, og at der er mere ro i hverdagen, og de kan have fokus på den pædagogiske praksis

Bettina Juhl Nielsen, virksomhedsleder, Skaboeshus

Grønt til indeklimaet

Overalt på arbejdspladsen er der masser af grønne planter – både fordi farven grøn bidrager til at skabe ro, og fordi planterne renser luften og giver et bedre indeklima. Alt hvad der kan genbruges, bliver brugt, så blandingen af nyt og gammelt går igen alle steder. 

Og virksomhedslederen er ikke i tvivl om, at indretningen i dag har en positiv effekt på både arbejdsmiljø og faglighed.

– Det at arbejde i et rart miljø, hvor man oplever en hjemlig ramme, det løfter humøret. Medarbejderne oplever, at de har et bedre overblik, og at der er mere ro i hverdagen, og de kan have fokus på den pædagogiske praksis. Og vores beboere påvirkes selvfølgelig også af, at her er rart og hyggeligt at være, siger Bettina Juhl Nielsen. 

Bliv medlem