Gå til indhold

Studiestart

Afslag i Jylland – pladser i København

Der er langt større rift om pladserne på pædagogstudiet i Jylland og på Fyn end på Sjælland og på Bornholm. Derfor kræver Pædagogstuderendes Landssammenslutning flere studiepladser i Vestdanmark, men Socialpædagogerne mener, at optaget skal bestemmes af arbejdspladsernes behov

3. august 2018

Artikel
pexels.com_girl_study_1.jpeg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: pexels.com

1.400 ansøgere til pædagoguddannelsen kom ikke ind på studiet samtidig med, at der ifølge Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, er mere end 700 ledige pladser. Der er nemlig store geografiske forskelle på, hvor svært det er at komme ind på studiet. Men hvor det på mange andre uddannelsesretninger er hovedstaden, der trækker, er det modsatte tilfældet for pædagoguddannelsen. Her er der efter jul ledige pladser i København, Hillerød og andre byer på Sjælland, mens der er fuldt booket i fx Thisted, Aabenraa, Hjørring og Svendborg. 

Vil man i gang lige efter sommerferien, er der kun ledige pladser på Bornholm, men til vinteroptaget er der mange ledige pladser på Sjælland, mens alt er optaget på Fyn, og man kun kan håbe på en standby-plads i Jylland – altså en plads på ventelisten. 

På den baggrund mener PLS, at der burde oprettes flere studiepladser i Vestdanmark.

Mange kommende studerende har børn og familier, og for dem kan det være rigtig svært at skulle rykke teltpløkkerne op og flytte til den anden ende af landet for at tage en uddannelse

Sissel Wolf Sørensen, faglig sekretær, PLS

Svært at flytte familien

– Mange kommende studerende har børn og familier, og for dem kan det være rigtig svært at skulle rykke teltpløkkerne op og flytte til den anden ende af landet for at tage en uddannelse. Især kan det økonomisk være svært at flytte til København, hvis man fx bor i Aabenraa eller Hjørring, hvor boligerne er billigere, siger faglig sekretær i PLS Sissel Wolf Sørensen.

Socialpædagogerne mener derimod ikke, at optaget bør afhænge af efterspørgslen på studiepladser. Næstformand Marie Sonne siger:

– Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt for dem, der ikke kommer ind, men antallet af studiepladser skal afhænge af efterspørgslen hos arbejdsgiverne – så der skal kun oprettes flere studiepladser i et bestemt geografisk område, hvis der også er behov for at kunne ansætte flere.

Vi er nødt til at sørge for, at dem, vi uddanner, også kan få et job. Det er i alles interesse. Vi skal være sikre på, at der er praktikpladser nok til dem under uddannelsen

Tommy Ahlers (V), uddannelses- og forskningsminister
Bliv medlem