Gå til indhold

Lykkeliga

Vi skal give børnene mulig­heder

Glæden i lykkebørnenes øjne gjorde indtryk på Socialpædagogernes formand og såede et frø til en treårig sponsoraftale med håndboldfællesskabet Lykkeliga. For den slags initiativer, der forlænger socialpædagogers indsats, skal der være mange flere af

19. juni 2018

Artikel
Benny_2_farve_1128x600.jpg

Forfatter: Lea Holtze

Foto: Ricky John Molloy

Det er dæleme godt, det her, tænkte forbundsformand Benny Andersen for sig selv, da han for godt et år siden så et indslag i tv. Her løb en håndfuld børn grinende rundt på en håndboldbane i Aalborg med den tidligere landsholdsspiller Rikke Nielsen i spidsen.

– Jeg så deres glæde ved at være en del af et fællesskab. Jeg så glæden ved at grine sammen. Og jeg så børn, der først og fremmest var børn, fortæller Benny Andersen om sit første møde med Lykkeliga, et håndboldsfællesskab for børn med udviklingshandicap.

Hvorfor findes der ikke noget mere af dét, spurgte Benny Andersen sig selv. Og lige dér var den født – tanken om, at Socialpædagogerne kunne være med til at promovere et initiativ som Lykkeliga ved at blive ligasponsor.

Det første Lykkeliga-hold blev etableret i Aalborg i august 2016 af Rikke Nielsen. Den tidligere landsholdsspiller havde selv fået en datter med Downs syndrom, som for alt i verden skulle have muligheden for at gå til håndbold. Siden er der etableret Lykkeliga-hold i 27 kommuner rundt om i landet og på Færøerne, som alle er drevet af frivillige kræfter.

– Når socialpædagogik lykkes, så er det jo med at give børn med fx et udviklingshandicap nogle af de samme muligheder, som alle andre børn har – for at danne relationer, være med i et fællesskab og være en del af noget. På den måde ligger Lykkeliga fuldstændig i forlængelse af målet med meget socialpædagogisk arbejde og vores måde at tænke på, siger Benny Andersen.

Når man går til håndbold, er det for at spille håndbold, have det sjovt og føle sig som vinder. Her er børnene fri for diagnoser og handlingsplaner

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

Handlingsplaner dømt ude

Hver dag støtter socialpædagoger i specialbørnehaver, aflastningstilbud og på botilbud børnene i deres motoriske, sociale og menneskelige udvikling. Den indsats gør, at børnene magter fx at gå til håndbold, hvor de får noget andet og mere med sig, forklarer Benny Andersen. 

– Vi skal som fagfolk gøre civilsamfundet klar til at tage imod de mennesker, vi arbejder med, ligesom vi er forudsætningen for, at børnene kan få de oplevelser og indgå i de sammenhænge, hvor frivillige kan spille en rolle, siger han og fortsætter:

– Når man går til håndbold, er det for at spille håndbold, have det sjovt og føle sig som vinder. Her er børnene fri for diagnoser og handlingsplaner. Det kan sagtens være, at de om tre måneder også kan noget mere motorisk og måske en dag har modet til at hoppe ind over stregen eller tage en ekstra dribling, men det er ikke målet. Det er fællesskabet, der er i fokus, siger han.

Det er et fuldstændig menneskeligt, basalt behov at have venner og at være en del af noget

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

Ikke kun for eliten

Socialpædagogerne har som pejlemærke, at alle mennesker har ret til et menneskeligt netværk – ikke alene inden for socialpædagogiske mure, men også uden for. Derfor føler Benny Andersen et ansvar for at bygge bro til initiativer som Lykkeliga.

– Det er et fuldstændig menneskeligt, basalt behov at have venner og at være en del af noget. Rammerne for det menneskelige netværk skaber rigtig mange socialpædagoger, og Lykkeliga bringer det med ud i fritidslivet. Derfor føler jeg et ansvar for, at vi løfter med på den opgave, siger Benny Andersen, der af samme årsag valgte at gå ind i socialministerens task force sidste år, som skulle komme med anbefalinger til en ny strategi for et stærkere civilsamfund.

– Vi er et foreningsland, hvor folk deltager i alt fra idrætsforeninger til biografklubber, og det må ikke kun være for eliten. Frivillighed og civilsamfund skal være for alle – også dem med helt særlige livssituationer, siger han.

Mange af Lykkeliga-holdene er udsprunget af allerede eksisterende håndboldklubber rundt om i danske byer med frivillige ildsjæle i front. Det er positivt, at Lykkeliga på den måde er en integreret del af foreningsdanmark, mener Benny Andersen. For på den måde får civilsamfundet øjnene op for, at det også er vigtigt at prioritere mennesker med handicap.

– Hvis de skal have de samme muligheder, som alle andre, er vi også nødt til at prioritere dem i form af både de rette socialpædagogiske tilbud og meningsfulde fritidstilbud, siger han.

Bliv medlem