Gå til indhold

OK 2018

Et rungende ja – og rekordmange stemmer

Urafstemningen om OK 2018 er afsluttet, og resultatet er på flere måder historisk. For med en stemmeprocent på hele 52 og en ja-procent på 93,4 er der slået to nye rekorder. Dermed er de nye overenskomster en realitet

4. juni 2018

Artikel
photoboothx30_v2.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Socialpædagogerne

Søndag kl. 23.59 lukkede afstemningen om de nye overenskomster. Stemmerne er talt op, og resultatet er soleklart: Det blev et rungende ja til aftalerne om de nye løn- og arbejdsvilkår for offentligt ansatte medlemmer.

Hele 93,4 pct. har sagt ja tak til aftalerne, og det er den højeste ja-procent i Socialpædagogernes historie. 6,6 pct. har stemt nej.

Forbundsformand Benny Andersen er ´kisteglad´ over, at de nye OK-aftaler tydeligvis har massiv opbakning fra medlemmerne.

– Det er jeg overvældende glad for, for det er jo en solid blåstempling af det resultat, vi har fået igennem. Det betyder rigtig meget for det videre arbejde, at medlemmerne i den grad har sagt ja. Alle de aktive medlemmer, vi har set under forhandlingerne og under urafstemningen, fortjener, at det blev så stort et ja, for det er i høj grad også deres fortjeneste, siger Benny Andersen.

Rekordhøj stemmeprocent

Også antallet af stemmer har nået helt nye højder til dette års urafstemning. I år ligger stemmeprocenten på 52,1 pct., hvilket er 21 procentpoint højere end i 2015, hvor kun 31,1 pct. afgav sin stemme. Den næsthøjeste stemmeprocent i Socialpædagogernes historie var på 42,5 pct. i 2008.

Stemmeprocenten i år er altså en historisk højdespringer – og det vil ifølge Benny Andersen give Socialpædagogerne en rigtig god start på forhandlingerne, når overenskomsterne skal fornyes igen i 2021.

– Det betyder rigtig meget, at arbejdsgiverne nu kan konstatere, at vores stemmeprocent i den grad er steget. Det viser også, at vi mente det alvorligt, at vi i år skulle have en reallønsfremgang og parallelitet med det private arbejdsmarked, siger forbundsformanden.

Tidligere års stemmeprocenter

2002: 35,3 – 72,7 pct. stemte ja

2005: 35,7 – 84,2 pct. stemte ja

2008: 42,5 – 69,2 pct. stemte ja

2011: 25,8 – 84,8 pct. stemte ja

2013: 26,5 – 82,3 pct. stemte ja

2015: 31,1 – 92,9 pct. stemte ja

2018: 52 - 93,4 pct. har stemt ja

De nye overenskomster indeholder bl.a. en reallønsfremgang for alle over de næste tre år og en parallel lønudvikling mellem det private og offentlige arbejdsmarked. Retten til at få støtte til efter- og videreuddannelse fortsætter, og der er for første gang afsat midler til en principiel og historisk ligelønspulje som første skridt mod et mere retfærdigt arbejdsmarked.

Ifølge Benny Andersen er det en ’rigtig lønoverenskomst’, og det var lige præcis, hvad medlemmerne bad om, da kravene til overenskomstforhandlingerne blev udtaget i efteråret.

– Jeg tror først og fremmest, at vi får så stort et ja, fordi vi har lavet en overenskomst, som afspejler de ønsker, medlemmerne selv kom med i den indledende fase af OK 2018. Der var det helt gennemgående krav: Løn, løn og løn. Så er det selvfølgelig det, vi har gået benhårdt efter, og det er det, vi nu har fået, siger han.

Det har virket

Det var ellers tæt på, at hele overenskomstforløbet var endt i storkonflikt på det offentlige område.

Overenskomstforhandlingerne trak i langdrag, da arbejdsgiverne og fagforeningerne ikke kunne enes om de nye aftaler. Fagforeningerne varslede strejke, og kort efter udsendte arbejdsgiverne et varsel om en omfattende lockout.

Men efter flere ugers hårde og dramatiske forhandlinger i forligsinstitutionen endte det kort før deadline med en aftale på først regionernes område og kort derefter på kommunernes og statens område.

– Selvom der har været frustrationer, og vi har været vrede og tvivlet på tingene, så må vi bare sige, at det har virket. Der blev snakket om, at den danske model er i krise, og vi blev nødt til at varsle konflikt - men så virkede det, at medlemmerne gik så aktivt ind og støttede forhandlingerne.

– Jeg tænker først og fremmest tilbage på alle de tillidsrepræsentanter, medlemmer og kredsbestyrelsesmedlemmer, som har været så aktive og engagerede. Det er det, der gør, at vi kan være glade i dag, siger han.

De gamle overenskomster udløb 1. april i år. De nye indføres med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at lønstigningerne for perioden fra 1. april efterbetales i slutningen af juni.

Alle, der deltog i afstemningen, deltog i lodtrækningen om en iPad Pro. Vinderen er tilfældigt udtrukket blandt alle de afgivne stemmer. Den heldige er Ghita fra Hillerød! Du vil få direkte besked. 

Sådan fordeler stemmerne sig

Stemmefordelingen på stat, regioner og kommune:

Kommunalt ansatte: 51,5 pct. har stemt. Ja-procent: 93,3. Nej-procent: 6,7
Regionalt ansatte: 57,3 pct. har stemt. Ja-procent: 94,7. Nej-procent: 5,3
Statsansatte: 64,8 pct. har stemt. Ja-procent: 87. Nej-procent: 13

Stemmefordelingen på køn:

Kvinder: 94,7 pct. stemte ja, 5,3 pct. stemte nej
Mænd: 89,4 pct. stemte ja, 10,6 pct. stemte nej

 

Bliv medlem