Gå til indhold

Socialpsykiatri

Markant flere har komplekse behov

Flere borgere søger hjælp i socialpsykiatrien i dag end tidligere, og de har andre og mere komplekse problemer, viser ny undersøgelse

14. maj 2018

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

I disse år oplever mange kommuner en markant stigning i antallet af borgere, som pga. komplekse problemer som fx psykiske lidelser og misbrug har behov for støtte – lige fra et længerevarende ophold på et botilbud til støtte i eget hjem. Det viser en undersøgelse, som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd har lavet for KL ud fra kvalitative interviews med 37 ledere og medarbejdere fra socialpsykiatrien i fire kommuner.

Ifølge undersøgelsen oplever ledere og medarbejdere i socialpsykiatrien bl.a. en stigning i antallet af sårbare og skrøbelige unge. Det er især unge mænd, som samtidig med en psykisk lidelse også har misbrugsproblemer, og yngre kvinder med spiseforstyrrelser eller emotionelt ustabil personlighedsforstyrrelse. Derudover oplever de interviewede også en tilgang af borgere, som udover deres psykiske lidelser har fysiske plejebehov. Det sker i takt med, at der bliver flere ældre beboere på de socialpsykiatriske botilbud.

– Vi ser i kommunerne flere og flere børn, unge og voksne, der har brug for hjælp til at håndtere psykiske vanskeligheder. Der er et stort behov her og nu for at løfte og styrke den samlede indsats til mennesker med psykiske vanskeligheder, udtaler formand for KL’s socialudvalg Joy Mogensen i KL’s nyhedsbrev Momentum.

Ifølge beregninger fra KL er der især sket en stigning i antallet af borgere med psykiske lidelser, der modtager socialpædagogisk støtte. Fra 2014 til 2017 er tallet steget med 24 pct., så godt 18.600 borgere i 2017 modtog socialpædagogisk støtte. I samme periode er der sket et fald på 12 pct. i antallet af borgere, der bor på længerevarende botilbud, skriver Momentum. 

Seniorforsker hos VIVE Lars Benjaminsen forklarer i Momentum udviklingen med, at det kan være en fordel både for kommunens økonomi og borgerens mulighed for at mestre hverdagen, hvis man kan hjælpe dem gennem socialpædagogisk støtte.

– Der er en del kommuner, der har erfaret, at de ved at give en håndholdt støtte gennem en mere avanceret brug af socialpædagogik, kan hjælpe borgerne til at klare hverdagen, og i den del tilfælde gøre det muligt at bo i egen bolig i stedet for på et botilbud, siger Lars Benjaminsen.


Læs hele VIVE-undersøgelsen her.

Bliv medlem