Gå til indhold

Arbejdsmiljø

Mindre stress med mind­fulness

Øvelser med bl.a. yoga og meditation gav medarbejderne færre symptomer på stress og angst, viser nyt pilotprojekt

9. marts 2018

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

En dagligdag præget af uforudsigelige og drænende konflikter med børnene – og stressbelastninger som et uundgåeligt vilkår. Sådan beskrives arbejdet ofte på Center for Specialpædagogiske Børnetilbud (CSB) i Aarhus Kommune – et center for børn og unge med handicap og deres familier.

Men nu viser en ny undersøgelse, at mindfulness kan have en positiv effekt på medarbejdernes stressniveau. I CSB har man afprøvet programmet Mindfulness-Baseret Stress Reduktion (MBSR) og har opnået gode resultater.

I alt 25 medarbejdere, herunder flere socialpædagoger, har over otte uger deltaget i daglige øvelser både i og uden for arbejdstiden. Øvelserne er primært baseret på yoga, meditation og psykoedukation og fokuserer på at optræne evnen til vedholdende og fokuseret opmærksomhed.

Evalueringen af projektet viser nu, at deltagerne efter de otte uger oplevede en signifikant reduktion af det selvoplevede stressniveau. Symptomerne på angst og stress blev reduceret, og medarbejderne blev mere opmærksomme og nærværende.

Bedre til konflikter

Blandt de 25 medarbejdere, der deltog i forløbet, oplevede 40 pct. inden opstart et højt stress­niveau. Efter de otte uger var andelen med højt stressniveau faldet til 12 pct., og deltagerne gav generelt udtryk for større velbefindende både fysisk og psykisk.

Ud over den kvantitative del af undersøgelsen deltog seks af de 25 medarbejdere, fem socialpædagoger og en psykolog, også i kvalitative forskningsinterview. Her viste svarene, at disse medarbejdere havde oplevelsen af at være blevet bedre til at håndtere stress og dermed også konflikter med børnene, og at de følte, de var blevet bedre til at navigere i relationsarbejdet med børnene. Netop konflikter med børnene er angivet som en af de store fælles stressfaktorer for interviewpersonerne.

CSB har gennemført undersøgelsen i samarbejde med Dansk Center for Mindfulness og Aarhus Universitetshospital. På sigt er der et ønske på CSB om at opbygge en mindful organisation, hvor mindfulness bliver en fælles aktivitet på arbejdspladsen.

 

 

Bliv medlem