Gå til indhold

Anbragte

Mangel på yngre plejefamilier

Fynske kommuner er på fælles jagt efter yngre plejefamilier. Alderen har en betydning for små børn, der skal spejle sig, siger Socialpædagogernes formand

28. marts 2018

Artikel

Forfatter: Jens Nielsen

Et opslag på DR’s hjemmeside viser, at det ikke er nogen nyhed: DR’s kanaler og programmer har skrevet og fortalt om det før: Der mangler pleje- og aflastningsfamilier – og særligt mangler der unge og yngre familier. Og nu kom historien op igen i både radio og i TV-Avisen, da kommunerne på Fyn var gået sammen om at holde et rekrutteringsmøde for at få nye familier til at melde sig.

Op mod 250 potentielle aflastnings- og plejeforældre var mødt op, og til DR sagde socialpædagog Karin Torp, der var en af oplægsholderne på mødet, at det handler om at finde familier, der kan gå ind forældrerollen:

– De skal ikke være bedsteforældretyper – de skal simpelthen være far og mor-typer, der kan gå ind og blive opdragende, men også drage omsorg og se alt det, barnet har brug for, sagde hun.

Og det har betydning, når tal fra Danmarks Statistik viser, at gennemsnitsalderen for de fynske plejeforældre er 54 år. Det handler ikke kun om de problemer, udsigten til et svært ‘generationsskifte’ på plejefamilieområdet vil få, men også om mulighederne for det enkelte barn:

– Hvis du er en fireårig pige, så betyder det altså noget, om den voksne, du skal spejle dig i, er 50 eller 33, sagde Socialpædagogernes formand, Benny Andersen til DR.

Han roser det fynske initiativ:

– Det er rigtig, rigtig vigtigt, at vi får rekrutteret nye velkvalificerede familieplejere, og det er rigtig vigtigt, at de interesserede ved, hvad de går ind til. Det at være familieplejer i dag er ikke bare et spørgsmål om at have et godt hjerte – det kræver faglighed, sagde Benny Andersen med henvisning til de stadig flere børn med stadigt mere komplicerede problemer, der anbringes i familiepleje. 

Susanne Hildur Schmidt, der har været familieplejer gennem en lang årrække og sidder i familieplejernes landsudvalg i Socialpædagogerne, er enig i, at det er afgørende at få rekrutteret flere yngre plejeforældre:

– Hvis man er lille og skal være i pleje i lang tid, så skal plejefamilien kunne holde til et langt træk og i mange år, så børnene ikke skal opleve yderligere brud i deres opvækst, sagde hun til TV-Avisen. 

Bliv medlem