Gå til indhold

Frivillighed

Handicappede bliver besøgs­venner

I Guldborgsund har to socialpædagoger startet et projekt, hvor mennesker med kognitive handicap er besøgsvenner hos andre borgere med funktionsnedsættelser

9. marts 2018

Artikel

Forfatter: Kit Lindhardt

’Vi skal besøge hinanden, til døden os skiller’. Sådan lyder det fra Betina og Else, der har lært hinanden at kende igennem projektet ‘Vi hjælper hinanden – på tværs af handicap’, hvor borgere med forskellige kognitive handicap bliver inddraget i frivilligt arbejde med at hjælpe andre, som har mere indgribende handicap eller er socialt isolerede.

Foreløbig er 15 borgere i Guldborgsund Kommune begyndt som frivillige. De fleste af dem er besøgsvenner – enten hos én eller flere andre borgere.

Betina er blevet kædet sammen med Else som hendes besøgsven, fordi de begge er glade for at strikke. Else bor på et bosted sammen med flere andre, men føler sig alligevel ofte ensom og deprimeret. Samværet med besøgsvennen Betina har været så god en oplevelse for dem begge, at de har lovet at blive ved for altid.

Vi kan tydeligt se, at de kan noget, som vi pædagoger ikke kan. De møder hinanden i øjenhøjde – og de gør det, fordi de har lyst. Det gør rigtig meget for relationen – også fordi de deler mange af de samme udfordringer og bekymringer

Susanne Haugaard Bøtcher, socialpædagog, Guldborgsund Handicap

Frivillighed giver styrke

Formålet med projektet er netop at bryde den ensomhed, som eksisterer blandt mange borgere med kognitive handicap. Men lige så vigtigt er det at give ansvar og følelsen af at være noget for et andet menneske til de frivillige borgere. Det fortæller projektets initiativtagere – socialpædagogerne Susanne Haugaard Bøtcher og Katja Dyhr i Guldborgsund Handicap – som fik ideen for ca. et år siden.

– Det har været helt fantastisk at se den personlige udvikling hos de frivillige. De føler et højere selvværd og føler sig stærkere, fordi de oplever, at der er nogen, der kan bruge dem til noget og ser en værdi i dem som mennesker, siger Katja Dyhr.

Ifølge de to socialpædagoger har det en stor værdi, at de frivillige selv har et handicap.

– Vi kan tydeligt se, at de kan noget, som vi pædagoger ikke kan. De møder hinanden i øjenhøjde – og de gør det, fordi de har lyst. Det gør rigtig meget for relationen – også fordi de deler mange af de samme udfordringer og bekymringer, siger Susanne Haugaard Bøtcher.

Flere skal med

1. august sidste år blev projektet skudt i gang med rollespil og undervisning i, hvad det vil sige at være besøgsven. Katja Dyhr og Susanne Haugaard Bøtcher gav vejledning og støtte under de første besøg, men ellers har det kørt uden den store indblanding.

Projektet, som er finansieret af satspuljemidler, løber frem til 31. marts i år. Målet er, at det frivillige arbejde kan fortsætte under nye rammer, og at det kan blive bredt ud til endnu flere.

Susanne Haugaard Bøtcher og Katja Dyhr håber, at projektet kan være med til at skabe opmærksomhed omkring de mange og ofte oversete ressourcer hos denne gruppe borgere. De to socialpædagoger skal efter projektets afslutning være med til at skrive og udgive en håndbog om frivillighed og besøgsordninger blandt borgere med handicap.

Læs mere om projektet på Socialstyrelsen

 

Bliv medlem