Gå til indhold

Psykiatri

Bogstøtten truet af lukning

I 23 år har Bogstøtten hjulpet studerende med psykiske problemer igennem deres uddannelser. Nu er tilbuddet truet af lukning

28. marts 2018

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

– Uden Bogstøtten sad jeg her ikke i dag. Jeg havde 60 panodiler og en flaske rødvin klar, for jeg kunne ikke mere.

Sådan fortæller Désirée, som de sidste fire år har fået hjælp fra Bogstøtten til at færdiggøre sin uddannelse og få et liv med psykisk sygdom til at hænge sammen igen.

Bogstøtten tilbyder psykisk sårbare faglig og personlig vejledning til at komme igennem studiet – og til at takle et svært liv med psykiske problemer. Tilbuddet hører under det københavnske dagtilbud Fountain House og har eksisteret i 23 år – men nu har Socialforvaltningen i Københavns Kommune varslet, at man vil fjerne det årlige tilskud på 3,2 mio. kr.. Det vil betyde en lukning af Bogstøtten.

I TV2 Lorry kalder overlæge på Psykiatrisk Center København Merete Nordentoft de bebudede besparelser for helt ude af proportioner.

– Når man ser på, hvor længe institutionen har eksisteret, og hvor mange unge mennesker, de har hjulpet, så tænker jeg, at man risikerer at spilde en masse penge. For der er jo nogle, der ikke vil kunne komme ud på arbejdsmarkedet, fordi de ikke bliver færdige med deres uddannelse og i værste fald ender med at være på overførselsindkomst, siger hun.

En af begrundelserne for at fjerne støtten er, at de unge, der får hjælp i Bogstøtten, er forholdsvis velfungerende. Men det vil være en menneskelig katastrofe at lukke Bogstøtten, siger leder af Fountain House Mogens Seider til TV2 Lorry:

– Det er unge mennesker, der kommer med alle mulige sygdomme, som man måske ikke lige kan se ved første øjekast. Men når man så lærer dem at kende, og de begynder at fortælle om, hvad det er for en diagnose, hvad det er for en opvækst, de har haft – så er der et fællestræk: Og det er, at de på et eller andet tidspunkt er endt i psykiatrien, hvor de har fået medicinsk eller kognitiv behandling – og alligevel har de formået at holde fast i at være studerende. 

Hver måned bruger mere end 80 studerende Bogstøtten, og i 2017 gennemførte 26 studerende deres uddannelser med Bogstøttens hjælp.

Bliv medlem