Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Voksenattest er helt rimelig – men kan ikke stå alene

Dansk Folkeparti ønsker at indføre en særlig voksenattest for at forebygge, at ansatte på bosteder og plejehjem begår vold eller seksuelle overgreb mod borgerne. Socialpædagogerne er positive, men påpeger, at det ikke er løsningen i sig selv

16. februar 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Det er rigtigt og rimeligt, at man stiller krav til det personale, som skal tage sig af voksne med handicap og funktionsnedsættelser – ligesom man gør det på børneområdet og i politiet.

Men en ren straffeattest kan ikke alene forebygge, at der sker overgreb. Det afgørende er, at der er den rette faglighed til stede.

Sådan lyder det fra Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne, som reaktion på et forslag fra Dansk Folkeparti om at indføre en såkaldt voksenattest.

Voksenattesten skal kunne fremvises ved alle ansættelser på fx bosteder, i hjemmeplejen og på plejehjem parallelt til den børneattest, som i dag kræves ved ansættelser i fx daginstitutioner for at forhindre ansættelse af personer, der tidligere har krænket børn, skriver Jyllands-Posten fredag.

– Voksenattesten kan jo være med til at forhindre, at de forkerte bliver ansat. Man skal bare hele tiden huske, at det ikke i sig selv forhindrer, at der bliver gjort noget forkert. Det er helt afgørende, at der bliver ansat personale med den rette faglighed og de rette kompetencer, siger Benny Andersen og uddyber:

– Hvis man ikke har den rette viden om de mennesker, man arbejder med – som socialpædagoger har via deres uddannelse – jamen, så er der risiko for, at man kommer til at gøre noget forkert og fx bruge vold som metode, fordi man ikke har de rigtige værktøjer med sig, siger han.

Med forslaget vil domme for bl.a. seksuelle overgreb, vold og tyveri ifølge Jyllands-Posten være synlige for arbejdsgivere i mindst 10 år og i nogle tilfælde længere.

Folketinget behandler forslaget i næste uge.

Læs Jyllands-Postens artikel om Dansk Folkepartis forslag her. 

Bliv medlem