Gå til indhold

OK 2018

Vi kan ikke leve med et realløns-angreb

Socialpædagogernes formand er ’stærkt bekymret’ over de økonomiske signaler fra arbejdsgiverne forud for de afgørende OK-forhandlinger – vi kan ikke acceptere et resultat, der ikke indeholder en ordentlig sikring af reallønnen, siger han

6. februar 2018

Artikel
OK-logoB.jpg

Forfatter: Jens Nielsen

I de kommende uger foregår de afgørende forhandlinger om OK 2018. Efter at have været fortrøstningsfuld ved forhandlingernes start kalder Socialpædagogernes formand Benny Andersen nu signalerne fra arbejdsgiverne ’stærkt bekymrende’:

– De foreløbige signaler om den økonomiske ramme er stærkt bekymrende - de giver for alvor anledning til panderynker. Det bør stå helt klart for arbejdsgiverne, at et resultat, der ikke sikrer reallønnen, men modsat vil udhule lønnen for de offentligt ansatte i de kommende tre år, det kan vi ikke leve med, siger Benny Andersen.

Hans bekymring er vakt, fordi arbejdsgiversiden tilsyneladende står fast på, at de offentlige lønninger er steget mere end aftalt, så der nu ifølge arbejdsgiverne er et løngab mellem det private og det offentlige område. De mener derfor, at der skal ske en hård opbremsning i de offentlige lønninger. Og den kurs undrer Benny Andersen af to grunde: 

Det bør stå helt klart for arbejdsgiverne, at et resultat, der ikke sikrer reallønnen, men modsat vil udhule lønnen for de offentligt ansatte i de kommende tre år, det kan vi ikke leve med

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

– For det første er det jo helt urimeligt, hvis vi efter i den grad at have udvist økonomisk ansvarlighed og krisebevidsthed ved tre overenskomster i træk nu skal straffes og holde for i stedet for at få del i opgangstiderne. Samfundsøkonomien brager derudaf – man kan jo ikke åbne en avis eller se nyheder i tv uden at høre, hvor godt det går med dansk økonomi. Og det skal selvfølgelig også afspejle sig i det resultat, vi når frem til, siger han.

Den anden grund til hans undren er, at forringede vilkår for offentligt ansatte rimer meget dårligt på de udfordringer, den offentlige sektor står over for:

– Jeg har svært ved at forstå, at arbejdsgiverne skulle kunne leve med det. Vi – arbejdsgivere og lønmodtagere står sammen over for nogle store udfordringer med rekruttering i de kommende år, og så nytter det da ikke noget at gøre det mindre attraktivt at være offentligt ansat, konstaterer Benny Andersen.

Man kan jo ikke åbne en avis eller se nyheder i tv uden at høre, hvor godt det går med dansk økonomi. Og det skal selvfølgelig også afspejle sig i det resultat, vi når frem til

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

Han erkender, at den optimisme, han gik til de første forhandlinger med, har lidt trange kår i disse dage, men fastholder, at det kan lade sig gøre at nå et resultat:

– Men det korte af det lange er, at et forhandlingsresultat uden en ordentlig sikring af reallønnen er uacceptabelt for os på lønmodtagersiden – og jeg både håber og tror, at arbejdsgiverne besinder sig. Ellers risikerer vi jo at havne i en konflikt, siger Socialpædagogernes formand.

 

Du kan følge med i OK-forhandlingerne på Benny Andersens facebookside, www.facebook.com/forbundsformanden, og på www.sl.dk/ok2018

Bliv medlem