Gå til indhold

guide

Få hjælp til at forebygge overgreb

En ny guide fra Socialstyrelsen skal være med til at forhindre, at børn og unge udsættes for overgreb. Guiden giver plejefamilier viden, inspiration og konkrete værktøjer til at forebygge og håndtere vold og seksuelle overgreb

8. februar 2018

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Er det i orden at klappe et barn kærligt på numsen? Er det ok, at børn og voksne bader sammen? Og hvor går din grænse for, hvad du betragter som vold?

Der er nok af dilemmaer at tage fat på i den nye guide ’Vold og seksuelle overgreb mod børn og unge’, som Socialstyrelsen netop har udgivet. Baggrunden er, at børn og unge anbragt i plejefamilie ofte er særligt udsatte for vold og seksuelle overgreb.

Guiden henvender sig til plejefamilier for børn og unge mellem 0 og 18 år – og har som overordnet formål at forebygge, at børn udsættes for vold eller seksuelle overgreb, og at overgrebene opdages så tidligt som muligt.

Viden og værktøjer
Guiden er opdelt i to dele, hvor den første del indeholder grundlæggende information og inspiration til plejefamiliernes daglige arbejde, mens anden del af guiden går mere i dybden omkring emner som børn og unges seksualitet, skadevirkningerne ved overgreb, seksuelt grænseoverskridende adfærd samt grooming.

De i alt 64 sider giver plejefamilier:

  •          Viden om overgrebsområdet
  •          Redskaber til at forebygge og opdage overgreb
  •          Kendskab til handlemuligheder og handlepligt ved mistanke eller viden om overgreb
  •          Overblik over de forskellige instansers opgaver ved mistanke eller viden om overgreb

Undervejs i guiden er der forskellige reflektionsøvelser, man kan afprøve. En af dem handler fx om personlige holdninger og normer i forhold til vold og seksuelle overgreb, mens en anden øvelse sætter fokus på, hvordan man taler med sit plejebarn om overgreb, og hvordan ens egne normer og grænser spiller ind i måden, man møder sit plejebarn på, hvis der er mistanke om overgreb.

Du kan hente guiden på Socialstyrelsen.dk

 

Bliv medlem