Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Socialpædagogerne og FOA: Skab et mere reguleret marked for bosteder

Det skal ikke være muligt for private virksomheder at gemme store pengestrømme bag opfindsomme og snirklede virksomhedskonstruktioner, mener Socialpædagogerne og FOA

18. december 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Kommunerne og Socialtilsynet har ikke i dag mulighed for at gennemskue, om de penge som kommunerne betaler private bo- og opholdssteder for at tage sig af børn, unge og voksne med specielle behov, går til at sikre kvalitet i opholdet eller til størst mulig indtjening til ejerne.

Det mener Socialpædagogerne og FOA, som opfordrer politikerne i Folketinget til at skabe et mere gennemskueligt og mere reguleret marked for bo- og opholdssteder og til at lade sig inspirere af lovgivningen fra friskolerne på socialområdet.

- Vi har set alt for mange eksempler på, at pengene cirkulerer rundt i virksomhederne i stedet for at gå til det, de skal gå til: At sikre ophold af den højest mulige kvalitet. Derfor vil vi have en strammere lovgivning på området, så vi kan sikre, at pengene rent faktisk går til børn, unge og voksne med specielle behov, siger formand for Socialpædagogerne Benny Andersen.

Udsatte er milliardforretning
Sidste år betalte de danske kommuner private bo- og opholdssteder over to milliarder kroner for at tage sig af nogle af samfundets svageste. Politikerne skal sikre, at incitamentet for at drive bo- og opholdssteder, uanset om det er i offentligt eller privat regi, er det samme, mener han.

- Det er et stort marked, og vi bliver simpelthen nødt til at sikre, at de mange penge går til en ordentlig kvalitet, siger Benny Andersen.

Derfor foreslår Socialpædagogerne og FOA, at politikerne lader sig inspirere af den lovgivning, der findes på friskoleområdet. Lovgivningen sikrer blandt andet, at der ikke er overlap mellem personer, der sidder i direktionen og i bestyrelsen. På samme måde er det ikke lovligt at sidde i bestyrelsen og samtidig leje bygninger ud til institutionen. Og overskud kan ikke trækkes ud, men skal investeres i kerneopgaven.

- Vi bliver nødt til at sikre, at incitamentet for at drive bo- og opholdssteder er at give børn, unge og voksne et tilbud af høj kvalitet; ikke at sikre virksomheden det højest mulige overskud ved for eksempel at leje bygninger ud til sig selv til en alt for høj husleje - for derefter at trække pengene ud af driften og i egne lommer, siger næstformand i FOA Thomas Enghausen.

Habitus i søgelyst
Den seneste i rækken af eksempler er i den private bostedskoncern Habitus, hvor millioner af kroner flyder fra de enkelte bosteder under koncernen til holdingselskaber, viser afdækningen af koncernens udgifter til blandt andet egne vikarer, som Fagbladet FOA netop har offentliggjort.

- I det her tilfælde ser det ud til, at virksomhedens fokus er på at hive penge ud af de offentlige kasser i stedet for at en ordentlig kvalitet i tilbuddet," siger Thomas Enghausen og henviser til den lange række af historier om svigt af borgere og pårørende på opholdssteder under Habitus-koncernen.

Læs også Socialpædagogerne og FOAs kronik om en begrænsning af profitten på velfærd.

Bliv medlem