Gå til indhold

dagpenge

Opholdskrav: Politikerne har lyttet

Efter massiv kritik af det omstridte opholdskrav vil beskæftigelsesministeren nu ændre forslaget, så færre mister retten til dagpenge efter udlandsophold. En vigtig sejr, men ikke nok, mener Socialpædagogernes a-kasse

13. december 2018

Artikel
lillesejr.jpg

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Det betaler sig at kæmpe. Efter stærkt pres vil beskæftigelsesministeren nu ændre kravet til, hvor længe man skal have været i Danmark for at få ret til dagpenge.

– Det er et lille skridt i den rigtige retning, men langt fra nok. Opholdskravet bør tages helt af bordet, siger Michael Madsen, formand for Socialpædagogernes a-kasse.

Ændringen betyder først og fremmest, at der lempes på kravet til, hvor mange år, man skal have været i Danmark for at få ret til dagpenge. I det oprindelige forslag var det 7 ud af de seneste 8 år. I det nye forslag er det ændret til 7 ud af de seneste 12 år. Beskæftigelsesministeren indrømmer, at det oprindelige forslag var for stramt:

– Behandlingen af lovforslaget har vist, at der er brug for, at man kan arbejde længere tid end et år i udlandet uden at miste retten til dagpenge. Det lytter vi til, siger Troels Lund Poulsen til DR.

Ikke i mål endnu
Michael Madsen glæder sig over, at protesterne mod opholdskravet er blevet hørt, og at færre dermed vil miste dagpengeretten efter at have opholdt sig i udlandet. Men forslaget rummer efter hans mening stadig store problemer.

– Det er godt, at politikerne har lyttet til alle os, der har sagt højt og tydeligt, at dette forslag er helt forkert. Men vi er ikke i mål. Lovforslaget er stadig uretfærdigt og unødvendigt og skaber en masse bøvl for medlemmer, som har betalt til en forsikringsordning, de bør kunne regne med, siger han.

Lovforslaget, som er fremsat af regeringen og Dansk Folkeparti, forventes med stor sandsynlighed at blive vedtaget den 20. december. Det træder i så fald i kraft allerede efter nytår.

Bliv medlem