Gå til indhold

Kommentar

Lovforslag om opholdskrav skal tages af bordet

Det er udlændingepolitik, som ’smugles’ ind i en forsikringsordning. Der hører det slet ikke hjemme, og det rammer de danske borgere, som betaler for at være forsikret mod arbejdsløshed.

18. oktober 2018

Artikel

Forfattere: Michael Madsen og forbundskasserer

Prøv at forestille dig følgende scenarie: Du har lyst til nye faglige udfordringer. Du finder et spændende arbejde i Brasilien, hvor du kan bruge dine socialpædagogiske kompetencer og få indblik i en helt anden virkelighed, end den du kender. Efter halvandet år rejser du hjem.

Du sagde dit job op, da du forlod Danmark, men du har i flere år været medlem af Socialpædagogernes A-kasse. Derfor melder du dig ledig, når du kommer tilbage til Danmark og søger om dagpenge, så du har forsørgelse, mens du finder dit næste job. Men nu får du afslag på dagpenge. For du har ikke opholdt dig i et EU/EØS land i syv ud af de seneste otte år. Og det gør ingen forskel, at du selv har handlet ansvarligt og forsikret dig.

Det er konsekvensen af et nyt regeringsforslag om opholdskrav. Længerevarende ophold i udlandet betyder, at man mister retten til dagpenge. Regeringen hævder, at forslaget skal beskytte mod, at 3. landsborgere udnytter dagpengesystemet. Men der er allerede skrappe krav, som forhindrer det. Det er udlændingepolitik, som ’smugles’ ind i en forsikringsordning. Der hører det slet ikke hjemme, og det rammer de danske borgere, som betaler for at være forsikret mod arbejdsløshed.

Bliver det vedtaget, træder det i kraft ved årsskiftet og vil være fuldt indfaset i 2021. Melder man sig ledig efter 1. januar 2019, skal man altså have opholdt sig i et EU/EØS land i fem af de seneste otte år. Med andre ord rammer man de medlemmer, som på tidspunktet for deres udlandsophold ikke har haft anledning til at tage forholdsregler og handle anderledes for at undgå at miste dagpengeretten. Det er ikke bare urimeligt - det er uacceptabelt.

Forslaget bør droppes. Det er en klar forringelse af den danske arbejdsløshedsforsikring. Samtidig er det fuldstændig utidssvarende i en globaliseret verden, hvor det danske arbejdsmarked nyder godt af, at mennesker med mod på eventyr rejser ud og får nye perspektiver på, hvordan vi løser de hjemlige udfordringer. Det bør få politikere med globalt udsyn til at tænke sig om en ekstra gang.

Bliv medlem