Gå til indhold

Organisering

”Nutidens tillidsvalgte skal vende deres rolle på hovedet”

Ønsker man som tillidsvalgt at skabe forandringer på arbejdspladsen skal man påvirke sine kolleger til fælles handling. Men det kræver ofte, at man må gentænke sin rolle, lyder det fra forfatter til ny bog om deltagelse i arbejdslivet

27. november 2018

Artikel
Rune-Baastrup.jpg

Forfattere: Jakob Ravn Fjordbo og Malene Dreyer

Foto: DeltagerDanmark

Bjarne er ansat på en fødevarefabrik på Møn. Her har han som tillidsrepræsentant igen og igen forsøgt at råbe ledelsen op omkring problemerne, som den meget udbredte brug af vikarer medfører på arbejdspladsen. Indtil videre uden held.

Efter endnu et nederlag tager Bjarne sig en en-til-en-samtale med en kollega, som han ved, mange på fabrikken kender og lytter til. Han får kollegaen til at tale højt om problemet overfor ledelsen. Så får han en stribe andre kolleger til at gøre det samme, og så kan han mærke, hvordan der pludselig er hul igennem til fabrikkens øverste lag. For nu kommer kritikken ikke længere kun fra manden med den fagpolitiske kasket. Nu kommer den bredt fra medarbejderstaben, og det gør ofte en forskel, fortæller Rune Baastrup, forfatter til bogen ”Deltagereffekten”.

Rune Baastrup mødte Bjarne sidste efterår på et af sine mange arbejdspladsbesøg, der bl.a. danner grundlaget for bogen. Bjarnes vej til indflydelse er et simpelt og effektivt greb, som tillidsvalgte overalt kan lære af, hvis de vil opnå forandringer på deres arbejdsplads, siger Rune Baastrup i et interview til Socialpædagogen. For ved gøre sine kolleger til medfortællere for en fælles sag, kan man skabe den afgørende vending, der får ledelsen på en arbejdsplads til at lytte.  

-Det er så vigtigt at få sine kolleger til at hæve stemmen og sætte ord på nogle af de oplevelser og historier, de selv bærer.

Skab fælles indsatser gennem engagement
I ”Deltagereffekten” undersøger Rune Baastrup sammen med en række andre forfattere gennem en stribe cases og eksempler, hvordan man kan skabe stærke, handlekraftige fællesskaber i arbejdslivet.

I bogen optræder der flere tillidsvalgte, der har sagt fra over for dårlige arbejdsforhold og haft succes med at engagere deres kolleger i sagen.

Og engagementet er en del af selve kernen i nutidens tillidsarbejde, siger Rune Baastrup. Men ikke kun som noget, der kommer fra en selv:

-I de faglige organisationer har vi haft en kultur for, at den tillidsvalgte sad for bordenden og talte, mens vi andre lyttede. Det bliver vi nødt til at vende på hovedet, så den tillidsvalgte i højere grad skal se sig selv som en, der bygger engagement og lederskab blandt sine kolleger.

Personen på tillidsposten skal kort sagt skabe et fællesskab af folk, der er klar til at handle sammen.

-Det lyder måske stort og flot, supplerer Rune Baastrup. Men egentlig er det ret konkret:

-Hvis du ser et problem på arbejdspladsen, så orienter dig hos de kolleger, du tænker kunne være berørt af problemet. Oplever de noget af det samme, og er de i så fald klar til at mødes næste mandag og tale videre om det, og kan vi så på baggrund af den samtale finde ud af, hvad næste skridt er? Hvis vi kan give hinanden nogle meningsfulde roller på det her lille hold, så begynder vi at kunne engagere flere og få flere ressourcer og kræfter til at løse opgaven. 

Og måske er den engagerende tilgang ikke kun gavnlig for kollegerne og deres vilkår, men også for den tillidsvalgtes egen arbejdsglæde, forudser Rune Baastrup:

-Jeg tror, at mange tillidsvalgte kender følelsen af at være alene, at føle et meget stort pres og ansvar for at leve op til sine kollegers forventninger. Især hvis mange kolleger ikke vil tage et ansvar for at løse problemerne, men bare forventer at den tillidsvalgte gør det for dem.

Tiden kalder på fagligt engagement
Men kan man virkelig forvente et engagement og en lyst til fagligt arbejde fra sine kolleger? Vil de ikke hellere bare have lov at passe deres arbejde som for eksempel socialpædagoger og holde sig ude af politik?

-Jeg tror, at rigtig mange gerne vil have lov at være socialpædagoger og støtte og løfte de borgere, der er foran dem, siger Rune Baastrup.

-Men mange af de socialpædagoger, skolelærere og sygeplejersker, jeg møder, er frustrerede, fordi det er svært for dem at få lov at være der for de borgere, de har uddannet sig for at hjælpe.

For på trods af at vi i Danmark har 800.000 offentligt ansatte, der er nogle af de højest uddannede i verden, giver samfundet dem mindre og mindre fagligt råderum, fordi styringen oppefra tager til, siger Rune Baastrup.

-Så vil man have plads til at virke i sit fag, er man i dag nødt til at  involvere fagligt sig i sit arbejdsliv, for det er afstanden mellem vores faglige idealer og vores daglige praksis, der er en af de største kilder til stress. Og skal vi det problem til livs, må vi få folk til at engagere sig og tage et ansvar på arbejdspladsen.

Rune Baastrup

Født 1980, uddannet cand.scient.soc i sociologi fra Københavns Universitet.

Udgav sammen med Bjørn Hansen og en række andre forfattere bogen ”Deltagereffekten – Skab handlekraftige fællesskaber gennem involvering og organisering i arbejdslivet” i 2018.

Bogen, der er blevet til i samarbejde med en række fagforeninger, er skrevet til tillidsfolk, fagligt aktive og medarbejdere i fagbevægelsen. Gennem en række virkelige cases fortæller den om, hvordan man kan skabe bedre organisering og stærkere fællesskaber på arbejdspladsen. Samtidig byder den på værktøjer og begreber, man kan bruge i sin egen dagligdag. 

Rune Baastrup er desuden medstifter og direktør hos DeltagerDanmark. En socialøkonomisk virksomhed, der arbejder med organisering, involvering og engagement hos medlemsorganisationer, aktivistgrupper, kommuner og ministerier.

 

Bliv medlem