Gå til indhold

Kongres 2018

Fællesskabet viser vejen ind i fremtiden

Socialpædagogerne skal gå ind i fremtiden som et fællesskab, der både er relevant for den unge, for lederen og for veteranen i faget, lød visionen fra formand Benny Andersen under åbningstalen til forbundets 19. kongres

13. november 2018

Artikel
Benny_20181113_Kongres06.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Nils Lund Pedersen

Se Benny Andersens mundtlige beretning herover.

- På vores spæde skridt ind i fremtiden, så skal vi huske, at vi har en kæmpe styrke. Og det er vores FAG.

Pilen pegede fremad mod kommende tider, da formand Benny Andersen åbnede Socialpædagogernes 19. kongres for små 200 delegerede på Nyborg Strand Hotel og Konferencecenter tidligere i dag.

For hvordan kan et forbund, hvis medlemmer spænder fra nyuddannede Anders til leder Annette med mange år bag sig i faget bevare sin relevans for hvert enkelt medlem? 

Det kan man ifølge Benny Andersen gennem et fælles vi. Et vi, der skal formuleres af medlemmerne selv. Derfor fremhævede han under sin beretning forslaget til medlemsprojektet, ”Vi er Socialpædagogerne”, der skal til afstemning under årets kongres.  

- Flere skal opleve og tage del i socialpædagogerne som fællesskab og fag. Vi bevæger os fra ’Hvor er Socialpædagogerne?’ til ’Vi ER socialpædagogerne’, og med det skridt går vi fra passive til aktive medlemmer, som bliver del af en vigtig bevægelse.

I første omgang skal de delegerede derfor gennem kongressen tage de første skridt til at formulere de visioner, som skal gøre forbundet relevant for hvert enkelt medlem. Visioner som medlemmerne også selv skal være med til at formulere og videreudvikle.

Sejren under OK-18
Benny Andersen viede samtidig en del af talen til at huske tilbage på det langstrakte forår med sene aftener i Forligsinstitutionen, der endte med forlig og lønstigninger til forbundets medlemmer. Til det rettede han en særlig tak til socialpædagoger i hele landet for deres opbakning og engagement.

- For det første fik vi bøjet i neon, at Socialpædagogerne er en resultatbevægelse – og ikke en protestbevægelse. Så når I stod nede foran Forligsinstitutionen, og når I var med i demonstrationer, aktioner og happenings over hele landet, så var det fordi, at I ville opnå noget. I ville skabe resultater.

Stop for profit på udsatte
Der blev også plads til at sige klart fra over for en anden af årets store udfordringer. De grådige aktører, der tjener penge på de mest udsatte borgere. En sag, der ifølge Benny Andersen kræver politisk handling.

- Lad mig slå fast. Vi har ikke noget imod private aktører. Vi har noget imod et system, hvor man kan score PROFIT på udsatte mennesker. For hver gang der stikkes en million kroner ned i lommen hos en koncern eller et privat menneske, ja så er der jo kun ét sted, pengene kan tages fra. Og det er de drenge og piger, der har så hårdt brug for fagligt kompetente tilbud. Så lad os få stoppet det, når politikerne forhåbentligt snart tager ansvar for at forbedre socialtilsynene.

Pluk fra debatten:

Peter Sandkvist, formand for Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland:
– Tres til halvfjerds procent af vores medlemmer arbejder inden for voksenhandicapområdet, men det er ikke rigtig noget, der afspejler sig i måden går til området på. Det burde fylde mere og opleve en større grad af nærvær, for det er et usandsynligt vigtigt område for samfundet.

Lars Petersen, formand for Socialpædagogerne Storkøbenhavn:
– Satspuljen er ikke en langsigtet socialpolitik. Det bliver at hoppe fra tue til tue, det bliver til et kludetæppe af sociale indsatser, og det gentager vi år efter år. Det vi har brug for er en langsigtet socialpolitik.

Henrik Flyvbjerg, socialpædagog og fællestillidsrepræsentant, Socialpædagogerne Nordjylland:
– Voksenhandicapområdet er presset økonomisk, og af at mange studerende vælger det fra. Området tiltrækker ikke nye socialpædagoger. Det er skræmmende. For det er så vigtigt et område.

Ida Tanita Lykkegaard, kredsbestyrelsesmedlem, Socialpædagogerne Lillebælt:
– Som ung i fagforeningen har jeg nogle gange haft oplevelsen af at blive hægtet af og føle sig udenfor. Jeg synes, vi skal blive bedre til at tage imod de nye medlemmer, der har deres første berøring med arbejdsmarkedet. Vi skal have fagforeningstilbud, der passer dér, hvor de er i arbejdslivet og rent privat.

Henrik Nørgaard, bestyrelsesmedlem, Socialpædagogerne Midt- og Vestjylland:
– I takt med at der kommer mere fokus på sundhed, ser vi en tendens til, at der kommer mere sundhedsfagligt personale rundt på arbejdspladserne. Så ender flere arbejdsområder pludseligt med at komme ud af socialpædagogernes hænder. Den situation er vi nødt til at have styr på. Vi skal vide, hvem vi er. Vi skal vide, hvad vi kan, og vi skal bestemt vide, hvordan vi kan præge fremtiden og sikre os den fornødne legitimitet.

Sissel Wolf Sørensen, Faglig sekretær, Pædagogstuderendes Landssammenslutning:
– Pædagogstuderende er de mest motiverede studerende, der findes. Ingen vælger uddannelsen, fordi de ønsker sig en høj løn. De vælger uddannelsen, fordi de ser værdien af at arbejde med og omkring andre mennesker, og de forventer at blive mødt at høje forventninger. Men det er langt fra den virkelighed, de møder.

Kongres 2018

Følg kongressen live på sl.dk/kongres2018 eller se optagelserne her.

Bliv medlem