Gå til indhold

Datasikkerhed

Datasikkerhed for dig som TR

Som tillidsvalgt er du med til at håndtere medlemmernes data, men hvordan beskytter du den bedst muligt? Det kan du få svar på her.

8. november 2018

Artikel

Hvordan ved jeg, om min pc er blevet hacket?
Man bliver typisk hacket, fordi man åbner en mail fra en ukendt afsender og i denne mail klikker på et link ud til internettet. Undlad dette for at undgå at blive hacket.

Det er svært at svare på, hvordan man ser, at man er hacket, for der findes mange varianter af hacking. Et meget typisk symptom er, at alle filer, brugeren har adgang til, er blevet låst og krypteret med en kode. For et mindre beløb, kan man få koden oplyst – altså hvis man tror på det. Lad være med det.

Henvend dig straks til din IT-afdeling og få hjælp. IT-afdelingen har typisk en backup, der kan indlæses. Afdelingen skal også hurtigst muligt have din pc renset.

Hvordan finder jeg ud af, om min mail er sikker?
Henvend dig til IT-afdelingen og spørg, om du kan anvende sikker mail. Mange kommuner anvender tunnel-mail. Dette har SL ikke mulighed for at modtage og sende til. SL skal sende til en rigtig sikker mail-postkasse, som sandsynligvis bliver passet af et sekretariat, der skal videresende mailen til dig.

Er sikker mail og krypteret mail det samme?
Nej, ikke nødvendigvis. Normalt vil man betragte sikker mail som en mail, der både er krypteret og signeret. Hermed opnår man, at mailen både sendes krypteret, og at der er sikker identifikation af afsenderen. Det har en normal mail ikke. Heller ikke hvis den alene er krypteret.

Hvordan kommunikerer jeg sikkert med kredsen?
Alle kredse har en sikker mail-postkasse. Henvend dig til kredsen og få adressen oplyst.

Hvordan opretter jeg et sikkert drev, hvor mine kolleger ikke kan tilgå mine oplysninger?
Henvend dig til din IT-afdeling og få hjælp til dette. Der er forskellige it-politiker på arbejdspladserne, så det kan vi ikke oplyse konkret.

Kan andre se, hvad jeg har liggende på mit skrivebord?
Nej, som udgangspunkt kan andre ikke se dit skrivebord. Men husk at anvende skærmlås, så din skærm lukker ned efter max tre minutter uden brug, hvis ikke IT-afdelingen har sat den til.

 

Bliv medlem