Gå til indhold

Udsatte

Systempause på vej til udsatte

Socialpædagogerne tager godt imod regeringens forslag om at tilbyde udsatte en systempause som led i mere sammenhængende indsatser til borgere med komplekse problemer

18. oktober 2018

Artikel

Forfatter: Maria Rørbæk

’Vi svigter i dag for mange af de mennesker og familier, som har det sværest i vores samfund. De bliver mødt af den tætteste jungle af regler, støttepersoner og indsatser, der er spredt ud over forskellige love, som det kan være svært at hitte rede i både for borgere og sagsbehandlere.’

Sådan lød det fra innovationsminister Sophie Løhde (V), da hun i begyndelsen af oktober præsenterede en reform, der skal styrke hjælpen til mennesker med komplekse problemer. Det skal bl.a. ske med en ny tværgående hovedlov, der gør det muligt for kommunerne at tilbyde mere sammenhængende indsatser til borgere og familier, som slås med fx ledighed, dårlig helbred og misbrugsproblemer.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) slog i den forbindelse fast, at der skal gøres mere for, at mennesker med bl.a. misbrug, hjemløshed og psykisk og fysisk sygdom ikke farer vild i systemerne.

– Ud over, at borgeren skal have tilbudt den rette hjælp, så vil den nye lov og de forenklinger i reglerne på beskæftigelsesområdet, der er aftalt, også skabe rum til, at de svageste borgere, som har massive sociale problemer, kan få en pause fra systemet og koncentrere sig om fx at komme ud af hjemløshed eller et misbrug, sagde hun.

Ide på arbejdspladsbesøg
Ideen om en system-pause glæder Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, der selv har slået til lyd for noget tilsvarende.

– Sidste år var jeg på arbejdspladsbesøg hos nogle af vores medlemmer, der arbejder med hjemløse på Vesterbro i København. Her blev jeg opmærksom på, hvor gavnligt det vil være, hvis de mest udsatte mennesker i en periode slap for at skulle leve op til alle Jobcentrets regler, så de i stedet kunne bruge kræfterne på at komme ud af hjemløshed eller misbrug. Og siden har jeg ved flere lejligheder foreslået systempausen til bl.a. Mai Mercado, fortæller han.

Inden Benny Andersen løfter armene helt i begejstring, afventer han dog, at de gode intentioner også indfries i praksis.

Læs mere om reformudspillet

Læs artiklen ’På rundtur i hjemløseindsatsen’

 

 

Bliv medlem