Gå til indhold

Folketingsvalg

Handicap skal ikke forhindre stemmeret

Regeringen vil give fx udviklingshæmmede med økonomisk værgemål ret til at stemme til folketingsvalg. Socialpædagogernes næstformand, Marie Sonne, pointerer, at socialpædagoger får en vigtig rolle

16. oktober 2018

Artikel
stemmeret.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Colourbox

Mennesker med økonomisk værgemål skal ikke længere forhindres i at stemme til Folketinget. Det mener regeringen, der med et nyt lovforslag vil gøre det muligt at bevare stemmeretten til Folketinget, selv om man er økonomisk umyndiggjort, og derfor ikke kan råde over sin egen formue.

Socialpædagogernes næstformand, Marie Sonne, hilser forslaget velkomment.

- Det er noget Socialpædagogerne har arbejdet for i årevis, for det er vigtigt, at mennesker med handicap inkluderes i samfundet. Selv om man har et handicap, der forhindrer en i at styre egen økonomi, bør man alligevel have ret til at indgå i samfundet som en ligeværdig borger, siger hun.
Marie Sonne pointerer, at socialpædagoger får en vigtig rolle, hvis lovforslaget vedtages – og de gode intentioner skal føres ud i livet.

Etisk vigtig opgave
- Det bliver en socialpædagogisk opgave at understøtte den demokratiske deltagelse for den gruppe borgere, der hidtil har været udelukket fra at gå i stemmeboksen til folketingsvalg. Og det kan fx ske ved at facilitere samtaler om valg og valgdeltagelse, ledsage til borgermøder og på andre måde gøre den demokratiske deltagelse mulig i praksis, siger hun.

Marie Sonne understreger, at socialpædagoger får en vigtig etisk opgave med at sikre, at det bliver borgernes eget politiske valg – og ikke socialpædagogens.

- Og det adskiller sig ikke fra mange andre situationer, hvor socialpædagoger skal understøtte at andre mennesker kan mestre deres egne livsvalg. Fx når det gælder økonomi eller valg af kæreste.

Lovforslaget berører omkring 1900 mennesker, der indtil nu har været udelukket fra at stemme ved folketingsvalg. Allerede i dag har de mulighed for at stemme ved kommunal- og regionalvalg.

Det bliver en socialpædagogisk opgave at understøtte den demokratiske deltagelse for den gruppe borgere, der hidtil har været udelukket fra at gå i stemmeboksen til folketingsvalg. Marie Sonne, næstformand i Socialpædagogerne

Bliv medlem