Gå til indhold

Ressourceforløb

Dorthe fik 80.000 kr. fra pensionskassen

Med udsigten til at få halveret sin indkomst på den lave ressourceforløbsydelse frygtede Dorthe Kjølbæk Eskesen for sin fremtid som enlig mor og boligejer. Men en økonomisk håndsrækning fra PKA skabte ro under jobafklaringen

31. oktober 2018

Artikel
Dorthe-Kjoelbaek-SK1.jpg

Forfatter: Jakob Ravn Fjordbo

Foto: Søren Kjeldgaard

Hun ville egentlig helst have fortsat med at arbejde. Men med tiltagende smerter fra en slidgigt, der på få år bredte sig fra skuldre til nakke, kunne socialpædagog Dorthe Kjølbæk Eskesen ikke længere klare arbejdet med domsanbragte handicappede unge.

Kombinationen af tunge løft og stillesiddende opgaver udviklede sig til en pine i hverdagen. Så da hendes vikariat udløb i efteråret 2016, stod det klart for Dorthe Kjølbæk Eskesen, at hun måtte trække stikket til arbejdsmarkedet for en tid.  

– Operationerne og de mange genoptræningstimer, jeg havde gennemgået, hjalp ikke for alvor, så til sidst måtte jeg kaste håndklædet i ringen og sygemelde mig. Jeg elsker mit fag, men jeg måtte erkende, at jeg simpelthen ikke kunne klare et fuldtidsarbejde længere, siger Dorthe Kjølbæk Eskesen.  

Bekymringerne melder sig
Selvom det var en lettelse at få hold på smerterne under sygemeldingen, gik der imidlertid ikke længe, før de økonomiske bekymringer for fremtiden meldte sig. For med udsigten til at skulle i et jobafklarende ressourceforløb hos kommunen ville hun komme over på den såkaldte ressourceforløbsydelse, der for hendes vedkommende lød på knap 15.000 kroner før skat. Under det halve af, hvad hun havde tjent på sit arbejde.

Indtægten ville tilmed blive beskåret med yderligere 4.200 kroner, fordi hun som husejer lejede en del af sin bolig ud til netop det beløb. Og det fik både smerter og stress til at accelerere på ny, fortæller Dorthe Kjølbæk Eskesen:

– Jeg var voldsomt presset i den periode. For som husejer og enlig mor havde jeg flere faste udgifter, jeg ikke bare kunne skære fra. Så jeg gik med mange dystre overvejelser om, hvornår jeg ville blive nødt til at sælge huset og bilen. Da tingene så sortest ud, var jeg ved at bede mine gamle forældre om arveforskud bare for at kunne overskue fremtiden.

Økonomisk hjælp under ressourceforløb

Hvis du har fået tilkendt ressourceforløbsydelse for mindst et år fra det offentlige, kan du som medlem af PKA søge om at få udbetalt et skattefrit engangsbeløb. Beløbet, der kaldes ’Sum ved ressourceforløbsydelser’, lyder på 80.000 kroner, men bliver fra januar 2019 sat op til 100.000 kroner.

En glædelig overraskelse
Tingene vendte imidlertid for Dorte Kjølbæk Eskesen, da hun ringede til sin pensionskasse. For da hun som socialpædagog var medlem af PKA og samtidig stod til at skulle i et jobafklarende ressourceforløb på minimum et år, kunne hun få udbetalt et skattefrit engangsbeløb på 80.000 kroner fra pensionskassen.

Den økonomiske håndsrækning kom ganske uventet for Dorthe Kjølbæk Eskesen, der ikke kendte noget til den dengang helt nye ordning.

– Der kom en helt anden ro over mig både økonomisk og psykisk. Pludselig kunne jeg se mig selv blive boende i huset. Jeg ville kunne opretholde en rimelig levestandard for mig og min datter, og jeg kunne koncentrere mig om at blive afklaret om min fremtidige jobsituation.

Afklaringen kom et års tid senere, hvor Dorthe Kjølbæk Eskesen vendte tilbage til sit fag, hvor hun nu er ansat i et fleksjob som aktivitetspædagog på et dagcenter for ældre i Brande.  

 

Jeg elsker mit fag, men jeg måtte erkende, at jeg simpelthen ikke kunne klare et fuldtidsarbejde længere

Dorthe Kjølbæk Eskesen, socialpædagog
Bliv medlem