Gå til indhold

Arbejdsskader

Derfor sagsøger socialpædagoger borgere

At sagsøge en borger kan være sidste udvej for en socialpædagog at få erstatning for en skade påført af borgeren. Det er ikke en god løsning, men det kan være nødvendigt, mener Socialpædagogerne, der arbejder for en lovændring

8. oktober 2018

Artikel
marie-sonneB.jpg

Forfatter: Marie Dissing Sandahl

Foto: Ricky John Molloy

Når en borger utilsigtet kommer til at skade en socialpædagog, så er det en arbejdsskade, og derfor kan socialpædagogen have ret erstatning som fx tabt arbejdsfortjeneste. Men har borgeren ikke egen ansvarsforsikring - eller dækker forsikringen ikke - så er det, som reglerne er i dag, nødvendigt at sagsøge borgeren i en civil retssag for at få erstatning for de påførte skader.

Og det er ikke rimeligt for hverken borgeren eller for socialpædagogen, mener næstformand for Socialpædagogerne Marie Sonne.

- Det er selvfølgelig ikke i orden, at man kan komme i en sådan klemme, når man bare passer sit arbejde. Socialpædagoger ønsker selvfølgelig at tage hensyn til borgeren, men samtidig skal man heller ikke acceptere arbejdsskader uden at få fuld erstatning, hvis man har ret til det, siger hun.

Derfor arbejder Socialpædagogerne for, at lovgivningen ændres, så kommuner og regioner enten tvinges til at tegne en kollektiv forsikring, eller at arbejdsskadelovgivningen ændres.

- Det er tydeligt, at vi skal have ændret systemet, for det er ikke i orden, at samfundets mest udsatte bliver sagsøgt. Men samtidig skal socialpædagoger selvfølgelig have erstatning, hvis de har ret til det, siger Marie Sonne.

Socialpædagogerne på forsiden

I en artikel i Berlingske Tidende sættes der fokus på en borger med infantil autisme, der har kastet genstande efter en socialpædagog. Socialpædagogen har med hjælp fra Socialpædagogerne anlagt civilt søgsmål mod borgeren for at få erstatning.

Bliv medlem