Gå til indhold

Arbejdstid

Vivi holdes på deltid: Det svækker fagligheden

I tre år har Vivi Nielsen forsøgt at komme på fuld tid på det bosted, hvor hun er ansat i en 32-timers stilling. Men gang på gang bliver hendes forespørgsel fejet af bordet. Det går udover løn, faglighed og arbejdsglæde at være på deltid, fortæller hun

10. januar 2018

Artikel

Forfatter: Kit Lindhardt

58-årige Vivi Nielsen har været ufrivilligt på deltid på et bosted for voksne med udviklingshæmning i tre år. I efteråret håbede hun, at muligheden for at komme op i tid endelig var inden for rækkevidde, da en af hendes kolleger med en 37-timers stilling gik på pension.

Men Vivi Nielsen fik at vide af sin leder, at hun ikke kunne få flere timer. Ledelsen ville gerne slå den ledige stilling op som en fuldtidsstilling, da det er mere attraktivt at søge end en deltidsstilling.

– Det undrer mig gevaldigt, når der ligger en aftale om, at deltidsansatte har førsteret til at komme op i tid, når der er ledige timer at få, siger hun.

Der er flere årsager til, at Vivi Nielsen ønsker at komme op i tid. En af dem er, at hun gerne vil vide sig helt sikker på, at hun om tre år får ret til fuld efterløn. Derudover får hun modsat de fuldtidsansatte ikke udbetalt overarbejde for at tage vikartimer eller blive et par timer ekstra.

– Et par ekstra lønkroner ville da heller ikke være så dårligt. Jeg har også kolleger, som har ytret ønske om at komme op i tid. Men jeg føler ikke, at vi bliver hørt. Det er som at slå i en dyne, siger hun.

Går udover beboerne
Udover de personlige konsekvenser forringer det ifølge Vivi Nielsen også indsatsen over for de borgere, hun arbejder med, at hun er på arbejde færre timer end de fuldtidsansatte.

– Jeg kan ikke se noget fagligt argument for, at jeg skal være på deltid. Tværtimod. Fx begynder nogle af mine eftermiddagsvagter først kvart i fire, men morgenvagten er allerede gået en time før. Det er ærgerligt, for de dage får jeg ikke nogen ordentlig overlevering på beboerne, siger hun.

Også om aftenen oplever Vivi Nielsen, at de korte vagter går udover arbejdet. Som deltidsansat har hun fri allerede kl. 22, og det betyder, at beboerne skal i seng inden da.

– Det er tit, at man starter med at natputte allerede halv ni om aftenen for at nå det hele. Jeg har otte beboere, jeg skal putte, hvis jeg er alene, siger hun og fortsætter:

– Det ville have givet mere kontinuitet og ro i forhold til beboerne, hvis jeg havde fuld tid.

Bliv medlem