Gå til indhold

Socialpædagogerne mener

Vi skal snakke om #Metoo

Socialpædagogerne er fra i dag med i en landsdækkende kampagne, der sætter fokus på et fælles ansvar for at stoppe seksuel chikane

30. januar 2018

Artikel
RM_benny-andersenB.jpg

Foto: Ricky John Molloy

Hashtagget Metoo har fungeret som en paraply for solidaritet for millioner af kvinder, der er stået frem med deres historier om seksuelle overgreb eller tilnærmelser mod deres vilje. Den virtuelle bevægelse begyndte med hundredvis af modige kvinder og nogle mænd – og bevægelsen har siden spredt sig som ringe i vandet. Seneste skvulp er den kampagne, som blandt andre Socialpædagogerne har valgt at være med i. Den mandlige del af fagtoppen læser virkelige beskrivelser af chikane op i korte videoer, som vil køre på blandt andet FB, Twitter og en række medier. Og hvad har det så med den danske fagbevægelse at gøre? 

– Jeg synes, det er min pligt som formand at vise medlemmerne, at vi tager seksuel chikane alvorligt, og at jeg ser det som mit ansvar at være med til at sætte en stopper for det. For bare ét tilfælde, er et for meget, siger forbundsformand Benny Andersen.

Socialpædagogernes egen arbejdsmiljøundersøgelse fra 2017 viser, at syv procent af socialpædagogerne har været udsat for uønsket seksuel opmærksomhed – hvilket er højere end andre faggrupper. Men i 79 procent af tilfældene er det en borger, der står bag den uønskede seksuelle opmærksomhed. Den udfordring løses blandt andet ved en generel løbende dialog om borgerens seksualitet og ved at tale åbent om det med kollegerne. Men i tilfælde, hvor chikanen kommer fra overordnede eller kolleger, skal der andet i brug. Derfor bidrager Socialpædagogerne til kampagnen.

– Perioden efter bølgen startede i filmbranchen i USA har jo vist, at seksuel chikane er et stort globalt problem i mange sociale lag og mange brancher. Det er et tabubelagt problem, som ofte er svær at bevise og derfor også svær at tale om. Så at forestille sig, at man skal tale om det på sin arbejdsplads med de folk, man ser hver dag, det kan måske for nogle være en uoverstigelig opgave. Derfor er det vores alles ansvar, at der er skabt rum for at kunne have den svære snak, siger Benny Andersen.

Hvis der finder seksuel chikane sted, så er det noget, vi skal snakke om. Vi har pligt til at have arbejdspladser, hvor rammerne for den slags snakke er til stede. Og det vil altså sige, at der er tryghed, tillid og handlekraft. Hvis man henvender sig til fx sin leder eller TR, så skal man tages godt imod. For det er aldrig den enkeltes problem

Benny Andersen, formand, Socialpædagogerne

Han ser det som fagbevægelsens klare opgave at sikre, at der reelt er rammer og tryghed for, at medlemmerne kan henvende sig med det, der er svært og tabubelagt. Og han understeger, at det netop er grunden til, at han deltager i kampagnen: At være med til at bane vejen for den svære samtale. 

– Hvis der finder seksuel chikane sted, så er det noget, vi skal snakke om. Vi har pligt til at have arbejdspladser, hvor rammerne for den slags snakke er til stede. Og det vil altså sige, at der er tryghed, tillid og handlekraft. Hvis man henvender sig til fx sin leder eller TR, så skal man tages godt imod. For det er aldrig den enkeltes problem, siger Benny Andersen.

Han mener, at der har været brug for MeToo-bevægelsen. For den har blotlagt et kæmpe problem, og den har ifølge Benny Andersen frem for alt vist os, at det er lettere at sige fra overfor grænseoverskridende adfærd, når man ikke føler sig alene. Derfor opfordrer han til, at der er fokus på de ansattes trivsel på arbejdspladsen, og derfor bliver man som virksomhed nødt til at kende de basale spilleregler i forhold til sexisme i hverdagen og have en politik i forhold til god opførsel.

Bliv medlem