Gå til indhold

PRAKTIKANTER

TR: Vi investerer tid i vores praktikanter

På forsorgshjemmet Saxenhøj får studerende i praktik et grundigt introforløb, når de ankommer til matriklen for første gang. Hos Socialpædagogerne lægger man vægt på, at flere praktikanter lærer deres tillidsrepræsentant at kende

15. januar 2018

Artikel
Praktikanter_1128x600_Colourbox.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Der er alt for få fingre i vejret, når man spørger de studerende på pædagoguddannelsen, hvor mange der mødte deres tillidsrepræsentanter, da de var i praktik.

Sådan lyder det fra Tina Hansen, faglig konsulent i Kreds Storstrøm. Ifølge hende er der store forskelle på, hvordan arbejdspladserne tager imod praktikanterne – og om TR og AMR er en del af introforløbet på arbejdspladsen.

– Vi vil gerne slå et slag for, at man indtænker de tillidsvalgte i introforløbene. For det første er det de studerendes første møde med den faglige organisation, og det kan få betydning for om den studerende senere vælger at blive medlem.

– For det andet kan det jo blive relevant for praktikanten at bruge sin tillidsrepræsentant til et lokalt arbejdsrelateret problem, som PLS (de pædagogstuderendes landsorganisation) ikke kender, siger Tina Hansen.

Giver tryghed og ejerskab

Forsorgshjemmet Saxenhøj i Sakskøbing er en af de arbejdspladser, der gør en hel del ud af at give de nye praktikanter så grundig en introduktion til huset, nye kollegaer og arbejdsgange som muligt, fordi man oplever det som en ’god investering’ på den lange bane.

– Vi får nogle studerende, som får et meget større ejerskab og bliver trygge i at møde beboerne og være en del af arbejdspladsen. De bliver mere selvkørende af at få en god introduktion og flere følvagter, hvor de kan stille spørgsmål til alt, og hvor de ikke står alene, siger stedets tillidsrepræsentant, Kristina Pedersen.

Den gode introduktion betyder bare alverden. Det er en rigtig god investering

Kristina Pedersen, TR på Saxenhøj

Introduktionsforløbet på Saxenhøj består af en dag med rundvisning til alle afdelinger og en sikkerhedsrunde om alarmer, procedurer osv. med arbejdsmiljørepræsentanten. Efter op til ti vagter som føl, hvor praktikanterne er uden for normering, har de det første møde med tillidsrepræsentanten.

– Vi taler om, hvordan de kan bruge mig som studerende, og hvilken funktion tillidsrepræsentanten har på en arbejdsplads. Vi gennemgår også, hvad et MED-system er, og hvad det vil sige at være i en kommunal organisation, siger Kristina Pedersen.

Det er ikke kun praktikanter – men alle nye medarbejdere, der får den samme introduktion til arbejdspladsen, når de begynder. Kristina Pedersen medgiver, at det er tidskrævende, men oplevelsen er, at tiden er godt givet ud.

– Det gavner alle. Alle kan mærke, at det er en rigtig god måde at gøre det på. Det kunne jeg også selv mærke, da jeg startede. Den gode introduktion betyder bare alverden. Det er en rigtig god investering, siger hun.

GUIDE: Tag god imod de studerende

Socialpædagogerne har udarbejdet en guide til, hvordan tillidsrepræsentanten kan tage godt imod praktikanten, og hvad man skal være obs på undervejs i forløbet. Guiden, som du kan finde her, giver bl.a. følgende tre råd til tillidsrepræsentanten:

  • Det er vigtigt, at du præsenterer dig, så den praktikstuderende ved, at du er tillidsrepræsentant for hende/ham og fortæller, at du kan hjælpe i alle løn og ansættelsesforhold.
  • Som TR skal du sikre dig, at den studerende får et ansættelsesbrev senest en måned efter, at praktikken er startet.
  • Henvis også gerne til PLS’s hjemmeside. Her findes en guide målrettet studerende om praktikforløbet og de spørgsmål der typisk rejser sig undervejs: pls.dk

Se hele guiden

Bliv medlem