Gå til indhold

Efterløn

Skattefri udbetaling af efterlønsbidrag

Folketinget har vedtaget en lov som betyder, at man nu kan få ubetalt sit efterlønsbidrag skattefrit. Muligheden betyder samtidig, at man forlader efterlønsordningen permanent. Tænk dig godt om, inden du slår til, råder Socialpædagogernes a-kasse

24. januar 2018

Artikel
sparegris1128x600.gif

Forfatter: Malene Dreyer

Foto: Colourbox

Er du medlem af efterlønsordningen, skal du tage stilling til, om du vil træde ud af efterlønsordningen og få dit efterlønsbidrag udbetalt skattefrit. Muligheden gælder frem til juni 2018.

Hvor meget du kan få udbetalt, hvis du vælger at træde ud af efterlønsordningen, afhænger af, hvor længe du har betalt til ordningen. Hvis du været med siden 1999, er beløbet ca. 109.000 kr.

Normalt kan man også til enhver tid melde sig ud af efterlønsordningen, men så overføres dit beløb til en pensionsordning, og du bliver beskattet af udbetalingen. Så fordelen ved at sige ja til muligheden nu er, at du kan få hele det beløb, du har indbetalt til efterlønsordningen, udbetalt kontant og skattefrit her og nu.

Fordele og ulemper

Ulemper ved at forlade ordningen:

  • Du mister retten til at gå på efterløn
  • Du mister retten til et seniorjob
  • Du mister muligheden for at optjene skattefri præmie 
  • Du kan ikke fortryde dit valg. Melder du dig ud nu, kan du ikke komme ind i efterlønsordningen igen.

Fordele ved at forlade ordningen:

  • Du får hele det beløb, du har indbetalt til efterlønsordningen, udbetalt skattefrit og kontant her og nu.

Tænk dig godt om 

Om det kan svare sig for dig at forlade efterlønsordningen afhænger af dine personlige forhold. Både din alder, din pensionsopsparing og dine forestillinger om dit fremtidige arbejdsliv spiller ind. Man skal dog tænke sig godt om, inden man fristes til at få udbetalt pengene, råder a-kassen. For hvis du vælger at få udbetalt dit efterlønsbidrag kontant og skattefrit, fravælger du samtidig efterlønsordningen, og der er ingen fortrydelsesret.

– For mange af vores medlemmer vil det være en dårlig forretning at melde sig ud af efterlønsordningen. Hvis man melder sig ud, frasiger man sig den såkaldte skattefri præmie på ca. 160.000 kr., der udbetales, hvis man arbejder til folkepensionsalderen. Så alene af den grund kan det betale sig at blive, siger Michael Madsen, formand for Socialpædagogernes a-kasse.

Ud over den skattefri præmie mister du selvsagt retten til at gå på efterløn. Derudover mister du også retten til et seniorjob (en kommunal ansættelse efter dagpengeretten udløber), da den ret er knyttet til efterlønsordningen.

A-kassen sender i disse dage et brev direkte til alle medlemmer, der er omfattet af muligheden. Hvis du overvejer at benytte dig af muligheden for at få udbetalt dit efterlønsbidrag skattefrit, lyder rådet fra a-kassen, at du grundigt overvejer din situation, og at du, hvis du er i tvivl, kontakter a-kassen på dennes hotline på tlf. 7248 6070.  

Bliv medlem