Gå til indhold

Bandekonflikt

Bandekonfliktens Hvem Hvad Hvor

De seneste måneder er medierne svømmet over med historier om talrige skudepisoder og knivstikkerier i bandemiljøet, som flere tilsyneladende tilfældige mennesker er blevet ofre for

8. september 2017

Artikel
RITZAU_bandekonflikt4B.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Tariq Mikkel Khan / Ritzau

I dette nummer af Socialpædagogen forsøger vi at give et socialfagligt perspektiv på bandekonflikten. Men hvis du ikke har fået fulgt tæt med i nyhederne om, hvem der skyder på hvem, og hvad der satte det hele i gang, så vil vi give dig et overblik her.

Hvordan er konflikten opstået?

I slutningen af marts blev Shuaib Khan, som menes at være banden Loyal to Familias (LFT) leder, løsladt efter at have siddet i fængsel stort set uafbrudt siden 2008. Hans løsladelse bliver anset for at have kickstartet den eskalerende bandekonflikt.

Hvem slås mod hvem?

Én ting er sikkert og vidst, og det er, at banden Loyal to Familia er den ene part i konflikten. Den anden side er mere fragmenteret. Men det er politiets vurdering, at det er flere grupperinger i Københavns Nordvestkvarter, Mjølnerparken og Husum, som har dannet fælles front mod LTF. Banden Brothas fra Mjølnerparken blev angiveligt opløst i 2016, men den er muligvis genopstået i løbet af konflikten. I et interview med TV2 optræder maskerede bandemedlemmer med tydelige Brothas-logoer på tøjet. 

I begyndelsen af 2017 var der registreret 500 bandemedlemmer på landsplan, viser en opgørelse fra Rigspolitiet ifølge DR. 225 af dem er medlemmer af Loyal to Familia.

Hvorfor er der krig?

Siden LTF-lederen Shuaib Khans løsladelse har LTF forsøgt at ekspandere og åbne nye lokalafdelinger uden for Blågårds Plads på Nørrebro, hvor banden oprindeligt er fra. 

LTF har ifølge lederen selv flere lokalafdelinger i bl.a. Hillerød, Helsingør og Nivå, og i løbet af sommeren har grupperingen forsøgt at få fodfæste i bl.a. Aarhus Vest og på den anden side af sundet i Malmø og Helsingborg. 

LTF har også forsøgt at udvide sit territorie i København, og det har især skabt problemer. I Mjølnerparken, Nordvest og Husum er der andre grupperinger, som ikke vil finde sig i, at LTF forsøger at indtage ‘deres’ dele af byen. Kampen om territorier handler dels om ære og stolthed, og dels om at beskytte sine kriminelle markeder, hvor der bl.a. handles med narkotika.

Hvem er Shuaib Khan og LTF?

Banden Loyal to Familia blev stiftet for cirka fem år siden af den nu 30-årige Shuaib Khan, mens han sad i fængsel. Banden er født ud af den tidligere Blågårdspladsbande fra -Nørrebro. Khan er født og opvokset i Danmark, men hans familie stammer fra Pakistan. 

Anklagemyndigheden har forgæves forsøgt at få ham udvist, bl.a. i forbindelse med en sag fra 2008, hvor han blev idømt otte års fængsel for dødsvold i Aalborg. Shuaib Khan nåede kun at være på fri fod i få måneder, før han 12. august i år blev varetægtsfængslet for trusler mod politiet. Han er nu blevet tiltalt for trusler mod politiet, og anklagemyndigheden vil igen forsøge at få ham udvist.

Hvor mange skyderier?

Ifølge politiets optælling har der været 29 skyderier i København mellem 12. juni og 22. august. Ingen er endnu blevet dræbt i konflikten, men flere er blevet såret af skud. Flere gange er det tilsyneladende helt tilfældige mennesker uden tilknytning til bandemiljøet, som er blevet ramt. 30 personer sidder varetægtsfængslet i forbindelse med skudsagerne, mens efterforskningen er i gang, oplyste Københavns Politi 22. august. Til sammenligning registrerede politiet 54 rocker-/banderelaterede skudepisoder i det offentlige rum i hele 2016. I 2015 var tallet 16. 

Hvad gør politi og politikere?

Som svar på de mange skyderier har politiet bl.a. oprettet visitationszoner i Aarhus Vest, i et større område omkring Nørrebro i København og på Amager. Her kan politiet visitere enhver for fx våben uden at have en konkret mistanke.

Politisk har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) iværksat 12 initiativer for at få ‘trygheden tilbage i gaderne’, og der afsættes 60 mio. kr. årligt til formålet. Bl.a. vil han se på muligheden for at opløse LTF. Der bliver givet ekstra ressourcer til politiet, så der bl.a. kan ansættes folk, der skal arbejde med udsatte unge. 

Også i Københavns Kommune har man vedtaget en 10-punkts plan for at forebygge bandekriminalitet. Den indebærer bl.a., at der skal gennemføres hjemmebesøg hos alle unge under 18 år på Nørrebro, som risikerer at blive rekrutteret til bandemiljøet.

Bliv medlem