Gå til indhold

Arbejdsmarked

Udvalg: Giv betalt ferie til nyansatte

I dag kan der gå op til 16 måneder, før nyansatte kan holde betalt ferie. Det skal laves om, mener Ferielovsudvalget, som er kommet med anbefalinger til ny ferielov. Socialpædagogerne kalder det en klar forbedring af reglerne

22. august 2017

Artikel
colourbox_ferie_1128.jpg

Forfatter: Kit Lindhardt

Foto: Colourbox

Nyansatte skal have ret til at holde betalt ferie det første år på arbejdsmarkedet.

Sådan lyder anbefalingen fra Ferielovsudvalget, som tirsdag har præsenteret sit forslag til en ny ferielov på et pressemøde i Beskæftigelsesministeriet. Udvalget består af arbejdsmarkedets parter.

I dag er det sådan, at der kan der gå op til 16 måneder, før nyansatte kan tage på ferie med løn. Det skyldes, at ferien bliver optjent fra januar til december. Men ferien kan først afholdes fra 1. maj året efter.

Ferieudvalget anbefaler i stedet en ordning, som kaldes samtidsferie, hvor man optjener og afvikler ferie på samme tid. 

Ministeren er positiv

Udvalget har tirsdag afleveret forslaget til en ny ferielov til beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), som både 'håber og forventer', at der vil være politisk opbakning til forslaget.

- Det er lykkedes arbejdsmarkedets parter at nå til enighed om en ny ferieordning, der både er til gavn for lønmodtagere og arbejdsgivere, og som samtidig lever op til Danmarks internationale forpligtelser i forhold til EU-retten. Det er et resultat, der fortjener stor anerkendelse og respekt. Den danske model har endnu engang bevist sit værd, siger han i en pressemeddelelse.

Troels Lund Poulsen vil nu indkalde Folketinget til forhandlinger om en ny ferielov i Danmark.

Socialpædagogerne bakker op

Socialpædagogernes formand, Benny Andersen, bakker op om forslaget om at optjene og afvikle ferie samtidig.

- Det er en klar forbedring af reglerne. Alt andet virker jo totalt ulogisk, siger han. 

Benny Andersen har været med til løbende drøftelser om forslaget i LO's daglige ledelse. Han glæder sig over, at det er lykkedes arbejdsmarkedes parter i Ferielovsudvalget at nå til enighed om en anbefaling til nye ferieregler. 

Kan træde i kraft i 2020

Ferielovsudvalget lægger op til, at en ny ferielov først træder i kraft fra 1. september 2020. Dermed vil der være tid til at indrette overenskomsterne efter de nye regler.

Ferielovsudvalget blev nedsat af den tidligere Venstre-regering i august 2015. Baggrunden var bl.a., at EU-Kommissionen vurderede, at den danske ferielov grundlæggende er i strid med EU-retten, netop fordi der kan gå op til 16 måneder, før nyansatte kan holde betalt ferie.

Det er en klar forbedring af reglerne. Alt andet virker jo totalt ulogisk

Benny Andersen, formand for Socialpædagogerne
Bliv medlem