Gå til indhold

Velfærdsteknologi

Stemmestyring og virtuelle minder

Der er – næsten – ingen grænser for, hvad man kan få hjælp til i hverdagen inden for velværdsteknologiens verden. Vi har samlet nogle eksempler på forskellige digitale løsninger, som løfter hverdagen for brugere inden for det sociale område

17. august 2017

Artikel

Forfatter: Tina Løvbom Petersen

Bedre overblik – lige i lommen

‘Godmorgen, nu er der morgenmad’. ‘Tid til at pakke taske’. ‘Husk din medicin’. Med appen MemoAssist er det blevet lidt lettere at skabe struktur i hverdagen for mennesker med ADHD, Alzheimers, Asbergers, Autisme, demens eller andre former for hjerneskade. App-en fungerer som en udvidet kalender for mennesker med særlige udfordringer – og den kan også styres udefra af en pårørende eller en medarbejder. 

Oprindelig er MemoAssist udviklet til mennesker med demens og kan bl.a. hjælpe denne gruppe til at kende forskel på nat og dag. Hvis man ønsker det, kan dagsprogrammet fortælles i billeder og symboler i stedet for tekst, ligesom appen også kan indrettes, så alle beskeder kommer som talebeskeder.

MemoAssist kan downloades til iPhone og iPad og afprøves gratis i 30 dage – læs mere om appen på hartdesigns.dk


 

En ekstra stemme

I Horsens Kommune er man ved at skulle afprøve et nyt stemmestyringssystem til borgere med fysiske og psykiske handicap. Det drejer sig om Google Home-enheden, som endnu ikke er på markedet i Danmark – men som ifølge driftschef i Handicap, Psykiatri og Socialt Udsatte i Horsens Kommune, Cate Kristiansen, kan understøtte folk med funktionsnedsættelser i at leve så fri og selvstændig en tilværelse som muligt. 

Google Home er en talestyret højtaler, som man som bruger kan stille spørgsmål eller bede om at gøre noget. Det kan fx være en hjælp, hvis man er lam og gerne vil kunne skrive på en computer ved hjælp af sin stemme – eller måske betjene tv’et eller lukke døren op ved hjælp af stemmen. Horsens Kommune har et mål om at afprøve den nye teknologi på fem borgere i løbet af 2017. 


 

Digital ven til mennesker med demens

DoMyDay er navnet på et hjælpemiddel, som for nylig bl.a. er afprøvet i Odense Kommune over for hjemmeboende borgere ramt af demens. Det er en digital ven i form af en telefon, som husker borgeren med demens på deres aftaler og giver vejledning til, hvordan opgaver skal udføres – det kan være hjælp til at huske, hvordan man vasker op, gør rent, laver mad eller slår græs, ligesom telefonen også kan hjælpe borgeren med at huske på morgenrutiner eller medicin. I Odense Kommune har resultaterne været så positive, at kommunen nu tilbyder teknologien til alle hjemmeboende borgere ramt af demens.


 

Lysintervention skaber trivsel

Når man har en psykisk sygdom, kan lys virke energigivende, motiverende eller beroligende efter behov. Det er tanken bag de lysinterventioner, som Botilbuddet Pilekrogen i Gentofte har fået installeret i to af botilbuddets områder, hvor beboere og medarbejdere ofte mødes. I et velfærdsteknologisk projekt har man anvendt støjreducerende lyspaneler, skærme og dynamisk LED-belysning, så man har kunnet tilpasse et helt område til et bestemt lystema. Ifølge en evaluering af projektet har resultaterne været positive: Roligere borgere, mere dialog og tryghed og nedsat konfliktpotentiale, bedre humør – og øget ophold i fælles arealer. Og for medarbejderne har lysinterventionen haft en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet. 

Læs mere om projektet her


 

Virtual reality genopfrisker minder

Når et menneske rammes af demens, går det hårdt ud over vedkommendes minder og livshistorie. Men hvad nu hvis borgeren med demens kunne få hjælp til at bevare udvalgte minder for evigt – og genopleve gode stunder igen og igen? Det er udgangspunktet i Khora Cares virtual reality kuffert, som er designet specifikt til ældre og demente. Med et par virtual reality-briller kan man sende en borger med demens ind i en virtuel, men genkendelig verden, fx med optagelser af situationer, som minder den demente om noget, de engang har oplevet. På den måde genkalder man minder – og det hjælper den demensramte med bedre at kunne sætte ord på og fortælle om det, de engang har oplevet. Og på samme måde åbner teknikken op for, at borgere, som er fysisk begrænsede for en tur i teateret eller en tur ud i naturen, får mulighed for den type oplevelser virtuelt.

Læs mere om Khora Care her 


 

Interaktiv leg på gulvet

Bevægelse og leg er godt for alle. Men for fx mennesker med handicap kan der være udfordringer forbundet med at skulle være fysisk aktiv og kaste sig ud i sociale aktiviteter. De udfordringer tager Musii og Omi Vista Mobile hensyn til – to nye teknologier, der er designet til via leg at motivere borgerne til at være fysisk, mentalt og socialt aktive sammen. 

Musii er et interaktivt musiksystem, der består af tre oppustelige puder, som kan spille musik og lyse ved berøring. Og Omi Vista Mobile er et mobilt interaktivt gulv med over 350 forskellige projektioner fordelt på fem forskellige aktivitetstyper. 

Begge teknologier er afprøvet hos beboere med handicap i Helhedstilbuddet Bank-Mikkelsensvej 20-28 i Gentofte Kommune.

Bliv medlem