Gå til indhold

Uddannelse

Søger råd om praktikproblemer

Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, har skruet op for den individuelle vejledning, så der nu er ansat to sagsbehandlere. Vejledningen handler især om praktikken, men der er også mulighed for at få hjælp til andet

17. august 2017

Artikel
RB_plsB.jpg

Forfatter: Maria Rørbæk

Foto: Rasmus Baaner

Min leder truer med, at jeg dumper min praktikeksamen, fordi jeg flere gange er kommet for sent uden at give besked – hvad gør jeg nu? Jeg er blevet gravid og skal på barsel midt i praktikken – hvilke rettigheder har jeg? Arbejdsmiljøet er elendigt på mit praktiksted – hvordan lever jeg med det?

Hvert år kontakter flere tusinde pædagogstuderende Pædagogstuderendes Landssammenslutning, PLS, for at få individuelle råd og vejledning om større eller mindre problemer, og langt de fleste spørgsmål handler om praktikken. 

– De fleste pædagogstuderende har heldigvis nogle rigtig gode oplevelser i praktikken, men det er typisk ikke det, de kontakter os om. Vi bliver kontaktet, når det af den ene eller den anden grund brænder på, siger Dorte Skov Christensen og understreger, at der også er mulighed for at få vejledning om andet end praktik. Det kan fx være klager over afgørelser eller ansøgning om nedsat tid. 

Dorte Skov Christensen er den ene af de to sagsbehandlere, som PLS har ansat til at vejlede medlemmerne. Før nytår var der kun én, men nu har PLS skruet op for medlemstilbuddet. 

– Det er vigtigt, at PLS-medlemmerne kan få god og kompetent vejledning, hvis de kommer i problemer, siger Maria Kallehauge Jessen, der er faglig sekretær i PLS.

Fagforeningsrelaterede spørgsmål

Som pædagogstuderende skal man i lønnet praktik, og derfor er PLS i modsætning til andre studieorganisationer også en fagforening, der fx sikrer, at overenskomsten bliver overholdt, ligesom de studerende i praktik kan få brug for hjælp til fagforeningsrelaterede spørgsmål om løn, arbejdsmiljø og ansættelsesforhold. 

– Nogle samtaler handler om at informere de studerende om deres rettigheder. Om sommeren er der fx nogle, der kommer i klemme, fordi institutionen holder lukket, så der er tvungen ferie – men de studerende har ikke optjent løn under ferie, og de kan heller ikke få SU i praktikken, så de efterlades uden indtægt i deres ferie. Her kan vi informere om, at man har ret til at få timer, hvis det er en klyngeinstitution og en anden institution i klyngen holder åben. Det er der mange, der ikke ved, fortæller Dorte Skov Christensen. 

Når sagsbehandlerne gennem deres vejledning får viden om, at mange studerende har samme problem – som fx det med den tvungne ferie – bringer de informationen videre til de politisk valgte i PLS. 

– Der skal jo snart være overenskomstforhandlinger, og vi overvejer at fokusere på den tvungne ferie, men det er ikke vedtaget endeligt, siger Maria Kallehauge Jessen. 

Vanskelig dobbeltrolle

I nogle situationer er Dorte Skov Christensen en vejviser, der foreslår den studerende at tale med andre som fx tillidsrepræsentanten, vejlederen på studiestedet eller lederen på praktikstedet. 

– Når det er muligt, hjælper jeg den studerende, så han eller hun selv kan handle, men hvis en studerende fx er helt nede og sygemeldt med stress, kan jeg også godt selv være den, der ringer, siger Dorte Skov Christensen. 

Det er hendes erfaring, at mange problemer kan løses med dialog. 

– Et godt eksempel er en leder, der truer med at dumpe den studerende, fordi han eller hun har gjort noget forkert som fx at komme for sent. Her gælder det om at forklare lederen, at bekendtgørelsen siger, at praktikeksamenen handler om kompetencemålene, siger Dorte Skov Christensen.

På PLS’ hjemmeside står der svar på nogle af de mest almindelige spørgsmål fra studerende. Det handler om alt fra ‘må jeg gerne have alenevagter i de lønnede praktikker?’ til ‘må jeg skrive om mit praktiksted på Facebook?’

Flere fordele ved PLS

Muligheden for individuel rådgivning er kun en af mange fordele ved et medlemskab af PLS. Her følger nogle af de andre: 

Styrk din egen uddannelse

Som medlem af PLS støtter du det politiske arbejde for at gøre pædagoguddannelsen bedre og skabe bedre vilkår for pædagogstuderende. I overskrifter arbejder PLS blandt meget andet for en national garanti på minimum 20 timers undervisning om ugen samt ret til minimum to timers personlig vejledning. PLS er imod enhver forringelse af uddannelsen, SU’en og de studerendes vilkår.

Få rabatter og billig eller gratis a-kasse

Medlemmer af PLS kan komme med i Socialpædagogernes eller BUPL’s a-kasse på gunstige vilkår. Studerende over 30 år får rabat, mens studerende under 30 år kommer gratis med, hvis de opfylder en række betingelser. Det kan blive en stor fordel, hvis du som nyuddannet får en periode som arbejdsløs. Efter et år i a-kassen kan du nemlig få dagpenge fra dag ét. Der er også andre penge at spare gennem PLS. Fx kan du få en billig studieforsikring gennem Lærerstandens Brandforsikring, ligesom der er adgang til Forbrugsforeningen (koster ekstra) og LO Plus-kortet, der giver en lang række rabatmuligheder. 

Bliv klogere – med fagblade og kurser

Alle medlemmer af PLS får gratis tilsendt Socialpædagogen og Børn og Unge. Derudover arrangerer PLS hvert år gratis weekendkurser. Sidste kursus belyste bl.a. spørgsmål som ‘må pædagoger kysse børn?’ og ‘hvordan er det at vokse op i en familie med stof- og alkoholafhængighed?’. Næste kursus finder sted den 28.-29. oktober. 

Bliv inspireret i Opgavesamlingen

PLS holder Danmarks eneste frit tilgængelige samling af opgaver fra pædagoguddannelsen kørende. Her kan du lade dig inspirere til dine egne opgaver. 

Vær aktiv på dit eget studie

PLS har lokale afdelinger på de enkelte studiesteder, og som PLS-aktiv kan du være med til at præge og forbedre forholdene på dit eget studiested. Nogle lokalafdelinger arrangerer fx Faglig Fredagsbar, møder med oplægsholdere eller forskellige studiepolitiske tiltag. Kontakt PLS hvis du vil vide, om der er en lokalafdeling på dit uddannelsessted.

Medlemskab

PLS arbejder tæt sammen med såvel Socialpædagogerne som BUPL. Et medlemskab koster 88 kr. om måneden – læs mere på www.pls.dk

Bliv medlem